Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
Washington DC
Washington, DC

Lokakuun alussa 2010 vierailimme Marylandissa ja Washington DC:ssä. Lomareissu osui hyvään aikaan, sillä reissun jälkeen lämpötilat tippuivat hetkeksi 12-15 C:een ja satoi monta päivää. Ja täällä tuommoinen 10 C on jo jäätävää!

Maryland oli ihanan eläväinen osavaltio verrattuna New Jerseyhyn. Siellä oli paljon kävelyteitä, joten pyöräily ja käveleminen paikasta paikkaan sujuvat helposti. Luonto on vehreää ja puista oli tippunut valtavia määriä sellaisia joitakin isoja ja ”karvaisia” pienen omenan kokoisia pähkinöitä, joita näin yksi aamu murmelinkin parkkipaikalla metsän reunassa napostelevan.

Liikennemäärät ja ruuhkat ovat Washingtonin lähikaupunkialueella (sub urban) paljon suurempia kuin maalla New Jerseyssä. Erilaisia lähiöitä ja ns. feikki down towneja on paljon ja niistä löytyy ulko- ja sisäostoskeskuksia. Palvelut ovat kätevästi siis saatavilla missä lähiössä tahansa.

Yövyimme Hilton Gaithersburgissa, jonne sai ottaa koirat mukaan (pet friendly). Tykkäsin hotellista paljon ja vietinkin huoneessa koirien kanssa yhden iltapäivän katsoen ilmaista HBO:ta. HBO on maksullinen televisiokanava, jota meillä ei kotona ole. HBO:lta tulee paljon hyviä elokuvia ja laatusarjoja.

Washingtoniin menimme metrolla. Metroasemalle pääsimme kätevästi hotellin omalla kuljetuksella (shuttle). USA:n pääkaupunki oli kiva ja selkeä. Jotkut amerikkalaiset luonnehtivat sitä hieman eurooppalaiseksi kaupungiksi. Eurooppalaisuudesta en tiedä, mutta siellä oli helppo liikkua ja kaikki rakennukset ja tietkin olivat jotenkin kätevästi sijoitettu. Päänähtävyydet olivat tietyllä, vaikkakin suurella, alueella, joten käveltyä tuli paljon.
Eniten minua kiehtoi Capitol Hill, valkoinen talo ja elokuvista tutut heijastava allas (Reflecting Pool, ”Forrest Gump”) ja Abraham Lincolnin muistomerkki (”Apinoiden planeetta”).
Capitol Hill, DC
White House, DC
Abraham Lincolnin muistomerkki, DC
Washington Monument ja Reflecting Pool, DC
Näimme myös FBI:n päämajan ja muita tärkeitä rakennuksia, kuten the Treasury. Valkoisella talolla oli paljon salaisen palvelun (Secret Service) autoja, poliiseja ja katolla tarkka-ampujia. Obamaan emme valitettavasti törmänneet. Valkoisen talon vierellä oli matkamuistomyymälä White House Gift Shop, jossa oli kaikenlaista Washington DC ja Obama-krääsää. Siellä olisi voinut kuvauttaa itsensä Obaman ja First Ladyn pahvimannekiinien vierellä tai presidentin puhujakorokkeella. :-D

Oli hauska nähdä kaikki Washington DC:n monumentit ”livenä”. Lincolnin muistomerkki oli yllättävän suuri: Lincoln istuu tuolilla, joka on noin minun korkuisen (~1,5 m) jalustan päällä; Lincolnin jalka on ehkä vain hieman minua pienempi. Washington Monument on erikoinen marmorista tehty kapea torni, jossa on ilmeisesti vain kärjessä pari ikkunaa. Sinne myydään lippuja, mutta niitä on rajallinen määrä samalla tavalla kuin NYC:in Vapaudenpatsaallekin. Näin televisiosta, että Reflecting Poolille oli juuri edellisenä päivänä kerääntynyt sankoin joukoin ihmisiä kuuntelemaan puheita, kuten Forrest Gump -elokuvastakin ehkä muistatte. Allas on tosiaan niin matala, että siinä voisi kahlata. Tyynellä säällä siitä heijastuu hienosti mm. Washington Monument.

National Mall:ille (suuri hallintorakennusalue) on keskitetty paljon Smithsonian museoita. Smithsonian museot ovat aina ilmaisia eli sisäänpääsymaksuttomia. Tammikuussa 2011 kävimme kaksikerroksisessa moniosastoisessa ilmailu- ja avaruusmuseossa Smithsonian National Air and Space Museumissa, jossa oli esillä paljon lentokoneisiin, avaruustekniikkaan ja avaruuteen liittyvää rekvisiittaa kuten raketteja, sukkuloita, astronauttien asuja jne. Siellä oli myös erilaisia maksullisia simulaattoreita sekä 3D-näytöksiä, jotka kertoivat mm. Hubble-avaruusteleskoopista ja sen korjausprojektista avaruudessa. Joihinkin koneisiin pääsi käymään sisällä. Simulaattoreissa kävimme heinäkuussa 2011. Simulaattoreita oli kahdenlaisia: toisessa vain istuttiin eikä se mennyt pää alaspäin ja toisessa taas ohjattiin kuin aitoa hävittäjää, joten se kieputti oikein kunnolla ja antoi kuulemma kovaa haastetta (en itse mennyt siihen). Ensimmäisessä sai valita kolmen eri ohjelman välillä. Valitsimme Space Walkin. Simulaattorit ovat aina hauskoja ihan aikuisillekin, vaikkei ainakaan noissa ensimmäisissä hirveän aito tuntemus tullutkaan.

Muita mielenkiintoisia museoita ovat National Archives, jossa pidetään mm. itsenäisyysjulistusta (Declaration of Independence), Smithsonian Natural History Museum, Smithsonian American History museum, Smithsonian National Museum of the American Indian sekä erilaiset Smithsonian Art Museums ja galleriat.
Kuumoduuli, avaruuspuku ja Voyager-luotain, National Air & Space Museum, DC
National Zoossa vierailimme pääsiäisenä 2011 aurinkoisessa kesäsäässä. Zoo on melko suuri, vaikka siellä ei aivan hirveän monta eri eläinajia ollutkaan. Smithsonian museot ja zoo ovat aina mukavia, koska ne keskittyvät myös opetukseen ja tutkimukseen. National Zoossa eläimillä oli mielestäni riittävän isot alueet ja ne näyttivät voivan hyvin. Joitakin yksilöitä ei edes näkynyt, koska niiden asuinalue oli niin suuri. Gorillat ja isot apinat säälittivät taas, mutta toisaalta suojassahan ne ovat kaikelta pahalta kuitenkin. Yhdellä orangilla on tapana piiloutua rievun tai minkä tahansa alle tai laittaa ne päähänsä. Tällä kertaa sillä oli avattu paperipussi, jonka alle se piiloutui ja vältteli katseita. Norsut, harvinaisen aktiiviset leijonat ja Giant Panda olivat mielestäni parhaat palat. Ravun syöttämistä ja aina niin suloisia preeriakoiria oli myös hauska seurata.
Muutama kuva National Zoosta, DC
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
www.amerikassa.com
Pentagonilla ja Pentagon Memorialilla kävimme kesäkuun lopussa 2011. Pentagonin alueella ei saanut valokuvata. Rakennus on tosiaan viisikulmainen valtavan massiivinen, ruskea hallintorakennus. Jokaiselle terrori-iskussa kuolleelle oli pystytetty erikoinen penkkimäinen muistomerkki, jonka alla oli nimikyltti ja vesiallas. Alueella oli myös tosi suloinen ja hauska Pentagonin mallinen linnunpönttö! Harmi, ettei saanut kuvata.
Pentagon Arlingtonin hautausmaalta kuvattuna, DC
Pentagon Memorial, DC
Satuimme huomaamaan navigaattorin nähtävyyksissä Manaaja-elokuvan portaat syyskuussa 2011! Pitihän sinne sitten ohiajomatkalla pyörähtää ja rappuset kivuta ylös talon pihaan asti. Portaat ovat tosi korkeat. Myös kuvauspaikan talo ja sen piha näytti tutulta, mutta siellä asuu tietysti ihan "oikeat" ja tavalliset asukkaat nykyään.
Exorcist Steps, Georgetown, DC
 
 
National Archives eli kansallisarkistossa kävimme joulukuussa 2011. Arkistossa ei saanut valokuvata. Museossa pidetään alkuperäiset Declaration of Independence, Constitution ja Bill of Rights eli itsenäisyysjulistus, perustuslaki, oikeuksien julistus/perustuslain 10 ensimmäistä lisäystä. Olihan se hienoa nähdä nyt vihdoin ne aidot ja alkuperäiset ikivanhat paperit. Museossa oli myös paljon muuta nähtävää kuten mm. governmentin säätelemiä vanhoja ruokamainoksia, muita vanhoja arkistoituja asioita, museon esittelyelokuvasali, lahjatavarakauppa, josta ostimme kopion itsenäisyysjulistuksesta. Arkistossa voi etsiä sukujuuriaan ja tutkia Yhdysvaltain historiaa.
 
Museum of the American Indian eli intiaanimuseossa vierailimme joulukuussa 2011. Museo oli mielestäni suurempi kuin New Yorkissa, mutta en ole ihan varma. Lahjatavarakauppa ja näyttelyt olivat kiehtovia jälleen kerran. Intiaanien ajatusmaailma ja ykseys/yhteys luontoon ja eläimiin ja niiden kunnioittamiseen on ihailtavaa.
Archives of the United States of America, DC
 
Smithsonian intiaantimuseo, DC