Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
Virginia
Luray Caverns, VA

Itärannikon suurimmassa luolastossa vierailimme kesäkuun lopulla 2011. Käsityksen luolastoista ja tippukivistä olin saanut jo Marylandin luolastossa käytyämme, mutta Virginian luolasto oli tosiaan valtava. Opas kertoi historiaa ja esitteli erilaisia muodostelmia. Upeinta tässä luolastossa verrattuna Marylandiin oli juuri muodostelmien valtavuus ja suuruus, reitin pituus, leveät ja päällystetyt kävelyreitit, vesilammikot, joista heijastui muodostelmat ikäänkuin ne olisivat jatkuneet silminkantamattomiin. Siellä oli myös toivomuskaivo, jonka tuotot lasketaan vuosittain talteen ja laitetaan hyväntekeväisyyteen. Luolassa pidetään myös häitä ja siellä on tippukiviputkiloissa ne urkujen miksi niitä nyt sanotaankaan äänentuottajat.

Luolan lisäksi kohteessa oli kahvila, matkamuistomyymälä, automuseo, pensaslabyrintti (miniversio esim. elokuvasta the Shining / Hohto) ja historiallinen museo. Alueelta näki hyvin siluetin Appalakkien vuorista. Automuseo oli hieno. Siellä oli paljon erilaisia ikivanhoja komeita autoja.
Luray Caverns muodostelmia, MD
Muutama kuva puutarhalabyrintista ja automuseosta, Luray Caverns, VA
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
www.amerikassa.com
Arlington National Cemetary, VA

Arlingtonin hautausmaalla vierailimme 10.9.2011 eli terrori-iskun 10-vuotismuistopäivää edeltävänä päivänä. Valtavalle hautausmaalle on haudattu mm. sodissa kuolleita ja presidenttejä. Valkoiset hautakivet peittivät maata melkein silminkantamattomiin kuin dominonappulat. Alueella käveltiin asfasltoituja teitä pitkin eikä nurmialueille saanut poiketa. Tarjolla oli myös avonaisia kiertoajelubusseja, jos kävely ei olisi maittanut. Sieltä näki siluetin DC:stä, Washington Monumentista ja Pentagonista. Hautausmaalla sijaitsi myös kaunis amfiteatteri sekä koristeellisempiakin hautakiviä.
Arlington National Cemetary, Arlington, VA
National Air and Space Museum, Steven F. Udvar-Hazy Center, Dulles, VA

DC:n alueen toisessa Smithsonian ilmailu- ja avaruusmuseossa kävimme syyskuussa 2011. Sadepäivä kului siellä rattoisasti useita lentokoneita ja avaruussukkuloita sekä muuta rekvisiittaa tutkiskellen. Tässä toisessa ilmailumuseon pisteessä oli niitä suurempia aluksia, jotka eivät ole mahtuneet DC:n toimipisteeseen. Siellä oli mm. maailman nopein lentokone, käytöstä poistettu nopea Air Francen Concorde, suuri avaruussukkula ja Hiroshimaan ydinpommin pudottanut kone Enola Gay. Museossa oli tietysti myös paljon paljon muita kiinnostavia lentokoneita, helikoptereita, ohjuksia ja matkamuistomyymälä, jossa oli vaikka mitä hauskaa ja kekseliästä tarjolla kuukivikarkeista ja avaruusleluseteistä lentäjän vaatteisiin. Näkötornissa pystyi kuuntelemaan nauhoitetta New Yorkin lennonvalvomosta, seuraamaan siihen liittyvää lentojen tutkaruutua sekä katsomaan reaaliaikaista lentokoneiden laskeutumista.
Air and Space Museum, Dulles, VA
 
 
Great Falls National Park, VA

Kävimme vaeltamassa Virginian puolella Great Falls puistossa syyskuussa 2011. Puistoalue kulkee Potomac-joen vieressä. Puistoja eli picnicalueita, joista lähtee useita luontopolkuja metsään on Amerikassa vaikka kuinka paljon, mutta tämä oli hieno virtaavan kosken ja pienten putouksien vuoksi.

Kävelimme River trailia, joka kulki joen kallioista ja kivilohkareista reunaa. Näkymät olivat upeat ja reitti jonkin verran haastavampi kuin yleensä, koska välillä piti kiivetä kalliolohkareiden yli. Lyhytjalkaiset koirat nauttivat tästä reitistä paljon enemmän kuin yleensä, koska saivat kulkea vähän haasteellisempaa luonnon agilityrataa. Ne kävelivät kuitenkin todella reippaasti ja sain taas ihmetellä miten noin matalilla jaloilla voi olla niin ketterä vaikeassakin maastossa. Alueella oli paljon muitakin vaeltajia, melojia ja kiipeilijöitä. Takaisin päin tulimme jotakin toista reittiä, jossa oli jonkin vanhan kylän raunioita ja tasaisempi metsäpolku.
Shenandoah National Park ja Skyline Drive, VA

Ajelimme marraskuun alussa 2011 ruskaretkelle vuoristoon. Virginiassa kulkee kiva maisemareitti Skyline Drive, jonka varrella on runsaasti näköalapaikkoja sekä muutama visitor center, lahjatavarakauppa ja ravintola. Reitti ajetaan autolla, mutta sen varrelta lähtee myös useita vaellusreittejä. Ajoimme tällä kertaa vain autolla ja ihastelimme viimeisiään vetelevää ruskaa. Pysähdyimme jaloittelemaan näköalapaikoilla, käväisimme syömässä ja lahjatavarakaupoissa. Ostin mm. hauskan Shenandoah National Parkin opettavaisen printtipaidan, jossa lukee Who pooped in the park? (Kuka kakki puistoon?). Siinä on erilaisten puistossa elävien villieläinten tassujen jäljet, nimet sekä jätösten muoto.

Ruska oli kaunis ja kirkkaassa auringonvalossa sinistä taivasta vasten maisemat näyttivät aivan kuparisilta ja paikoin liekehtiviltä. Alempana ruska oli vielä kirjava, mutta ylempänä lehdet olivat jo aika lailla tippuneet. Emme tulleet ajatelleeksi, että vaikka omassa pihassa ruska on kauneimmillaan niin eihän se nyt vuoristossa yli kilometrin korkeudessa enää ole! Huipulla oli lumenrippeitä sekä paljon kylmempi kuin muualla, mutta maisemat aivan mahtavat. Erityisen ihana oli auringonlasku. Hämärässä tien pientareilla alkoi näkyä useita peuroja. Onneksi siellä oli alhainen nopeusrajoitus. Lisään ruskakuvia myöhemmin Kuvagalleria-sivulle.
Great Falls Park, VA
Skyline Drive, VA