Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
Sää
Syksy

Syksyn paikka on ilmeisesti lokakuussa. Lokakuussa on vielä lehdet puissa ja kaunis ruska parhaillaan, mutta lämpötilat ovat vielä 20 C. Ruska on todella värikäs ja värit pysyvät pitkään. Erityisesti voimakas punainen on upea. Siirtymä leutoon talveen on huomaamattomampi, koska lämpötilat eivät tipu niin rajusti.
Kevään kukkaloistoa, maaliskuu 2010
Loppukesän vehreyttä, syyskuu 2009
Ruska, lokakuu 2009
Lunta NJ:ssä ja MD:ssä
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker
 
Sää ja vuodenajat

Ilmastosta ja säästä kannattaa Googlettaa. Lämpötilat ilmaistaan Fahrenheiteina enkä koskaan muista Fahrenheit-Celsius konvertointikaavaa. Ilmeisesti siksi, koska se on matikkapäälleni liian monimutkainen! Osun usein kyllä hyvin lähelle arvailuissani, kun suhteutan lämpötilat näihin pääsääntöihin:

100 F = 38 C, 32 F = 0 C, 68 F = 20 C, 90 F = 32 C.

Konvertteri: http://fahrenheittocelsius.com

Sää NJ:ssä ja MD:ssä on hyvin samankaltainen, olihan entinen asuinpaikkammekin vain 4 h ajomatkan päässä nykyisestä.

Kevät

Välivuodenajat kevät ja syksy ovat lyhyitä. Kevät on ilmeisesti maaliskuussa. Maaliskuussa 2010 oli jo 30 C viikkoja, mutta muutoin 15-20 C. Maaliskuussa on lämmin ja kaikki alkaa vihertää viikossa ja kahdessa viikossa puut ovat jo täydessä kukassa. Huhtikuun alussa puiden lehdet ovat jo suuret ja kasvillisuus täydessä mitassaan. 2011 MD:ssä kevät tuli myöhemmin, vasta huhtikuussa. Siitepölyallergiakauteni alkoi NJ:ssä maaliskuussa, MD:ssä huhtikuussa ja loppui kesäkuussa helteiden voimistuttua. Keväässä ihaninta on korkeat lämpötilat, puiden kukkaloisto sekä värikkäiden laululintujen ilmestyminen ja voimakas viserrys. DC:n keväisistä kirsikankukkafestivaaleista voit lukea SAYL:n bloggauksestani "Kirsikankukkia": http://www.sayl.fi/ajankohtaista/America%20calling
Tornadot

New Jerseyssä tornadoja ei ollut, mutta huhtikuussa 2011 Marylandissa tornadovaroituksia viljeltiin jatkuvasti. Omassa countyssammekin varoituksia tuli useita. Tornado Watch tarkoittaa, että tornadoja voi tulla ja kannattaa tarkastella säänmuutoksia ja pilvien reunojen roikkumista. Tornado Warning on sitten jo oikea varoitus. Alueella on jo havaittu tornadoja ja pitää etsiä suojaa. Tornadovaroitussireenit alkavat huutaa, kun tornado lähestyy.

Paras suojapaikka on kellarissa maan alla tai tornadosuojassa. Seuraavaksi paras on talon sisin huone kantavien rakenteiden vieressä, kaukana ikkunoista. Meillä mennään todennäköisesti perinteisesti ammeeseen patja päällä, koska kellaria tai suojaa ei ole. Autolla ei saisi ajaa edes pakoon lähestyvää tornadoa, koska se saattaa siepata auton ja liikkuu huimaa vauhtia. Jos on ulkona avoimessa paikassa, pitää pyrkiä edes vankan rakennuksen viereen. Tosin siitä ei ole ainakaan Yhdysvaltojen eteläosissa ollut mitään hyötyä. Joiltakin pahimmilta tornadoilta ei voi suojautua yhtään mitenkään, ne vievät kaiken mukanaan kellareita myöten. Etelässä on kuollut kuudessa osavaltiossa huhtikuun aikana 2011 noin 400 ihmistä, lisäksi on satoja loukkaantuneita ja kadoksissa. Yhtenä ainokaisena päivänä oli kuulemma ollut yhtä paljon tornadoja kuin aikaisemmin koko kuukautena. Puhuttiin jo ennätyksen rikkomisesta.

Kesä

Kesä on pitkä, huhtikuusta syyskuuhun. Kesällä keskilämpötila on ollut 25-35 C. Myös pimeällä ja sateella on lämmintä. Aurinkosuojakertoimeksi suositellaan SPF 30; paistaahan aurinko miltei kohtisuoraan.

Aurinkoisia päiviä on usein, ylivoimaisesti enemmän kuin pilvisiä päiviä. Usein ei edes muista milloin viimeksi satoi vettä. Vettä sataa enemmän keväällä ja syksyllä. Kun vettä sataa, sitä sataa kunnolla! Vettä sataa useimmiten 2 päivää peräkkäin, jonka jälkeen on taas pitkään kuivaa. Sademääristä voit Googlettaa, mutta esim. tiet tulvivat ja teitä suljetaan. Myrskyjen aikaan sademäärät ovat vielä runsaampia ja tuulet aiheuttavat tuhoja, puiden ja oksien katkeamista, sähkölinjojen kaatumista jne. mikä aiheuttaa tiesulkuja ja kiertoreittejä vielä enemmän. Viemärit ovat vesimäärän vuoksi suuria ja niiden aukot tyyliin mäyräkoiran mentäviä.

Amerikassa ukkosmyrskyt ovat isoja ja tornadovaroituksia viljellään. Tuulet ovat voimakkaita. NJ:n alueella ei ollut tornadoja, MD:ssä niitä voi olla. Ukkosetkin tuntuivat kiertävän NJ:n asuinalueemme kaukaa tai ohittavan ainakin tosi nopeasti, vaikka odotin kunnon ytimissä tuntuvaa jyrinää ja upeaa salamointia! Televisioon tulee hätävaroitus ukkosmyrskyistä, raekuuroista ja vastaavista, samanlainen kuin Suomessa kokeiltu hätätiedote, joka kulkee tv-ruudun laidassa.

Kerran olen nähnyt tyydyttävän ukkosmyrskyn, kun ajoimme NJ:ssä kauppaan. Avarammalla alueella sen näki paremmin. Taivas oli tosi painava ja hurjan tumma ja pitkät salamat vilahtelivat kauniisti tummalla taivaalla. Joku päivä sähköt menivät pelkän tuulimyrskyn takia moneksi tunniksi ja kaapeli (tv ja netti) kaatui koko vuorokaudeksi.

Kesäkuun lopussa ruoho ei kirjaimellisesti ole enää vihreämpää aidan toisella puolella vai sanotaanko meren toisella puolella. ;-) Helleaalto 35-40 C kellastuttaa ja polttaa nurmialueita pahasti. Sadettimiakaan ei ole ainakaan asuntoyhtiön nurmialueilla. Heinäkuun alussa pyörittiin 37 C:ssa ja muutamana päivänä oli 40 C. Ihme kyllä ruoho alkoi kuitenkin vihertää uudelleen.

Kuumuuteen on suomalaisella totutteleminen! Epäröin jo toukokuussa mitä tästä tulee... Pari kertaa kärsin ikävästä auringonpistoksestakin. Mutta kyllä siihen tosissaan tottuu, erityisesti kesällä, kun lämpötila pysyy korkealla yhtäjaksoisesti. Nykyään 40 C on kuuma, 30 C lämmin ja 20 C viileä. No ei se nyt ihan niin suoraviivaista ole, tosiasiassa en ole vielä tottunut ja silloin tällöin meinaan läkähtyä. Ilmankosteuden vuoksi lämpötilat tuntuvat vielä korkeammilta kuin ovatkaan (säätiedotuksissa käsite feels like).
Talvi

Talven voisi sanoa sijoittuvan marraskuusta helmikuuhun. Kylmin on usein tammi-helmikuussa ja silloin on pakkasta maksimissaan -10 C. Muutoin pyöritään +10- -5 C paikkeilla ja useimmiten plussanpuolella. Talvella lämpötilat vaihtelevat paljon.

Leuto talvi ei ole silti kovinkaan sateinen, vaikka se tuntuukin Suomen syksyltä. Lunta satoi muutamaan otteeseen. Joulukuussa 2009 lunta tuli NJ:ssä niin paljon vain parin päivän aikana, että sitä oli miltei vyötäröön saakka. Lunta sataa hirmuisia määriä kerralla. Jostakin syystä lumi myös pysyy maassa useita viikkoja eikä sula, vaikka on plusasteita. Lumi on ilmeisesti niin märkää, pakkaantunutta ja sitä on niin hirveästi, että se ei hevillä sula. Muuta selitystä en ole keksinyt.

Kun lumimyrskyn aikaan rämmin hangessa NJ:ssä koirien kanssa, näky hengästytti. Tenniskentän verkkoaita oli täysin lumessa, eikä siitä nähnyt läpi. Lumessa joutui kahlaamaan, koska teitä ei oltu vielä aurattu asuntoyhtiön alueella. Mieletön määrä lunta puiden oksilla painoi ne pitkälle maahan maasta nousevan lumihangen tasolle. Näkymä oli kuin sadusta, vaikka olenkin Suomesta, lumen ja jään maasta! Lunta tuiskutti kuitenkin niin paljon, etten lähtenyt hakemaan kameraa. Tärkein oli saada matalajalkaiset koiranreppanat tekemään nopeasti tarpeensa.

Marylandissa 2011 satoi jokunen viikko ennen suurempaa myrskyä juuri sopiva määrä lunta: ihanaa kuivaa puuterilunta nilkkoihin asti. Älyttömän suuria lumihiutaleita satoi hiljalleen maahan ja hiutaleiden leijumista oli mukava katsella. Muutoin talveen liittyy MD:ssä erittäin voimakas viima ja tuuli.

Lumisateen alun aikana oli ikävää ajella, koska sade oli aluksi jäätävää tihkua. Jäätihku liimautui auton tuulilasiin todella kovaan ja tien pinnat olivat hirveän liukkaat kesärenkailla. Lumisade peitti myös erityisesti pimeässä näkyvyyden miltei totaalisesti. Ihmiset ajelivat todella hitaasti autoillansa, mikä oli kyllä ihan viisasta, sillä tiet olivat todella liukkaita!

Erikoisin kokemani lumimyrsky alkoi MD:ssä 26.1.2011. Lunta satoi samalla tavalla kuin aiemmin kuvatussa NJ:n lumimyrskyssä; 0 C lämpötilassa aivan suunnattomia määriä märkää ja painavaa lunta. Lunta tulee hirveitä määriä kerralla lyhyessä ajassa, joten se ei ehdi mitenkään sulaa, vaikka plussan puolelle mentäisiinkin. Kun oli saanut yhden auton ikkunan pikaisesti huitaistua / harjattua, toinen oli taas ummessa ja kunnolla. Todella omituinen kokemus oli myös ukkonen lumisateessa! Säätiedotuksen mukaan sitä kutsutaan ”thundersnow”; myös thunder snowstormiksi sitä on sanottu. Ne ovat harvinaisia ja jotenkin todella erikoisia ja outoja.

Ero suomalaiseen lumisateeseen: kaikki lumi tuli kerralla yhdessä illassa. Näissä näköjään kerran vuoteen sattuvissa lumikaaoksissa ei ole lainkaan kyse siitä, että ”voi kauheata kun tulee vähän lunta”, vaan jos kuvittelee kaiken 30-40 cm lumen tulevan muutamassa tunnissa niin voi ymmärtää asian paremmin. Ja jos lisää aika tosi paljon enemmän asukkaita, autoja, teitä, aurattavaa, kesärenkaat jne. niin eipä ole ihme, että ongelmia tulee. Itseäni pelottaa lähinnä isoilla teillä kovilla nopeuksilla ajo, mutta onneksi päivisin on useimmiten plussan puolella ja tiet suolataan hyvin.