Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
Ruoka & Juoma
Pikaruoka

Mielenkiintoinen ilmiö oli, että ns. rikkaiden alueilla ei ole pikaruokaloita Mc Donaldsista Pizza Huteihin jne. Syy on juuri siinä, että rikkaat eivät syö halpispikaruokaa. Heillä on varaa syödä hampurilaisensa hienoissa ravintoloissa. Pikaruokalat eivät myöskään halua maksaa hyvin kalliita vuokria.

Muutama esimerkki: Papa John´s Pizza (tuoretta pannupitsaa, saa myös ohuita pohjia), KFC, WingStop (9 eri makua kanansiiville), Taco Bell, Sonic, Five Guys, Mac Donald´s, Wendy´s ja Burger King. Kaksi viimeistä ovat amerikkalaisten omia ei-niin-kansainvälisiä hampurilaispaikkaketjuja. Wendyksen spesialiteetti on ei-pakastetut, tuoreet neliönmuotoiset pihvit. Burger Kingin erikoisuus on liekitetyn makuinen (siis hieman savunmakua) pihvi. Burger King tekee tuloansa myös Suomeen.

Hampurilainen on mielestäni parempaa Amerikassa kuin Suomessa, jopa Mc Donaldsissa! Sämpylä on eri tavalla pehmeä ja sisältö on maukkaampi. Outoa mutta totta, ainakin minun makuuni. Hämmästelin kyseistä asiaa jo Texasissa vuosia sitten. Hampurilaispaikoissa saa juoda niin paljon kuin haluaa (free refill). Juoma-automaatit ovat koko ajan käsillä ja myyjä antaa vain kupin.

Quiznos ja Subway täytepatonkeineen pitävät ykkössijaa kevyempien ruokapaikkojen listalla. Quiznoksessa on mielestäni tosi kätevä lounassysteemi: 5 USD saa valita taulukosta kaksi, esim. täytetyn pienen patongin (bullet) ja salaatin kastikkeineen.

Friteeratut ja rasvaiset ruoat eivät ole suosikkejani, kyllästyin niihin jo heti alkuun. Friteerattua tarjoavat esim. KFC, Long John Silver´s ja Popeyes friteeratuista katkaravuista ja kalasta kanaan.

Erilaista kivaa tarjoaa Subwayn kaltaisella valitse täytteet -konseptilla Chipotle Mexican Grill. Siellä saa todella tuhteja, käsintehtyjä, tuoreilla aineksilla edessäsi täytettyjä burritoja. Painavasta pötköstä syö kahdesti.

Ostoskeskusten ravintolaosastot (food court) ovat täynnä erilaisia pikaruokatiskejä, joista on vara valita amerikkalaisesta kansainvälisiin annoksiin.

Pikaruokaa astetta kalliimmat ovat erilaiset dinerit. Niissä istutaan looseissa ja annetaan tippiä. Esimerkkejä: Applebee´s, Chili´s, Denny´s, Red Robin, Ruby Tuesday. Viimeisessä on ruokalistan lisäksi kiva salaattibuffet, josta voi syödä niin paljon kuin haluaa. Siinä on vaikka mitä salaattiaineksia tarjolla erilaisine kastikkeineen ja kaikenmaailman lisukkeineen. Tämänkaltaisissa dinereissa tarjotaan ns. gourmet burgereiden eli ravintolassa saatavien erilaisten hampurilaisannoksien lisäksi kaikkea muutakin. Pihvin söisin paremmissa pihviravintoloissa, ellei rahasta ole kiinni. Lista joistakin edullisista ravintoloista kohdassa Kulutusyhteiskunta - Hyväksi koettuja tuotemerkkejä.

Lounas ja illallinen

Ravintoloissa on hyviä lounastarjouksia ja edullisia buffeteja, mutta suosituimpana lounasruokana on voileipä (sandwich). Lounas on kevyt eikä useinkaan enempää kuin voileipä ja pieni sipsipussi. Tätä ”sipsi ruokana” -kulttuuria vierastan todella paljon vielä, vaikka esim. Panera Breadissa sipsit olivatkin suolattomampia ja terveellisempiä nimenomaan ”lounassipsejä”. Panera Bread on hieman kallis, mutta mukava lounaspaikka. Siellä saa erilaisia voileipiä, salaatteja ja keittoja.

Illallinen on sitten se päivän pääruoka ja annokset ravintoloissa suuria.

Aamiainen

Suomeen (ainakin Keski-Suomi 2009) verrattuna täällä on todella monia ravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat aamupalaa ja joilla on erillinen aamiaismenu.

Aivan huippu Diner-tyyppinen aamupalaravintola on IHOP http://www.ihop.com/. Aamu ja päivä alkaa vallan iloisesti, kun käy siellä syömässä herkullisen ja runsaan aamupalan ja saa heidän bravuuriansa erittäin ystävällistä palvelua! IHOP on suosittu ja ainakin viikonloppuisin aamusta ja aamupäivästä jatkuvasti täynnä. Aulassa joutuu usein odottamaan vapautuvaa pöytää jonkin aikaa. Odottajat saavat hauskat amerikkalaisten julkkisten nimilaput kuten John F. Kennedy, Barack Obama. Kun oman seurueen pöytä vapautuu, he kuuluttavat tällä julkkisnimellä. Pieni annos huumoria jo tässä. Tarjoilijat ovat myös iloisia, pirteitä ja humoristisia, mutta kuitenkin aitoja ja ystävällisiä.

Menuvaihtoehdot ihastuttavat. 7-9 USD:lla saa vaikka mitä. Esim. kaksi kananmunaa haluamassaan muodossa, kaksi pekonia, annos perunahaketta (hash browns) ja pannukakkuannos (2 kämmenen kokoista pannaria täytteillä) maksaa noin 7,99 USD (MD 2011). Kahvia saa kannullisen (3 kuppia) 1,99 USD. Menusta kannattaa vilkaista World Famous Pancake Combos ja Pancake Flavors. Pannukakut ovat suussa sulavia. Aamupalan lisäksi on paljon muitakin vaihtoehtoja. Syömisen jälkeen vähän närästää perusamerikkalaisen rasvainen, mutta ah niin maittava aamiainen.

Juoma

Limsa ja virvokkeet ovat halpoja! Ilmeisesti suurkulutuksen vuoksi. Täälläkin on tietysti sokerittomiakin Diet ja Zero tuotteita. 12 tölkkiä maksaa 2,50 USD ja 2 litran pullo 1 USD. Puolen litran pullot ovat suhteessa kalleimpia. Kauppojen omat "kopiolimsat" maksavat 89 senttiä 2 litran pullo. Kivennäisvedet ovat halpoja esim. 3 pulloa 1 USD jne. Myös 3 litran limsapullot ovat edullisia, mutta vielä ainakin liian jättimäisiä. Olen tykästynyt inkivääriolueen (Ginger Ale, limsa), mutta Dr. Pepper ei vieläkään kirsikanmakuineen houkuttele. Coca Cola Zero on edelleen vahva suosikkini. :-D

Aikuisten limsaksi kutsuttu Mike´s Hard Lemonade on osoittautunut minulle lonkeron korvikkeeksi. Smirnoff Ice -juomasekoitukset ovat myös hyviä, mutta Mike on pitänyt pintansa minua miellyttävillä pomegranate-, sitruuna-lime- ja karpalomauillansa. Oluita on joka lähtöön ja niihinkin on lisäilty kaikenlaisia makuja limestä omenaan! Siidereitäkin täältä löytyy, mutta ravintoloista on mahdotonta saada mitään muuta mietoa alkoholijuomaa kuin olutta ja viiniä, ellei tilaa jotakin mietoa drinkkiä.

Kalifornialaiset punaviinit ovat halpoja. Mukiin menevät viinit alkaen 3,99 USD. Myös tuodut viinit ovat edullisempia kuin Suomessa. Amerikkalainen Lost Vineyards tuo pieniltä viinitiloilta löytöjä. Esim. espanjalainen hyvä, joskin mehumainen ruokajuomaksi sopiva viini maksoi 2,99 USD. Oikein hyvän viinin saa 7-9 USD:lla. Täällä on normikoon lisäksi myös 2 litran viinipulloja. Kirkkaat Tequila ja Vodka ovat pullojen koon suhteen halpoja. Emme ole väkevien suurkuluttajia, joten en pysty kertomaan tarkemmin. Itse ostimme miltei heti tultuamme litran meksikolaisen Tequilan, jota on vielä (8/2010) puolet jäljellä!

TGI Fridaysissa tilasin Berry Mojito Shaker -drinkin. Ajattelin vain, että se on shakerilla ravistettu, mutta koko yli puolen litran shaker tuli pöytään. Drinkki maksoi 7 USD, mutta sitä olikin sitten koko rahan edestä! Myös erilaiset Sangria-drinkit tulevat jättimäisissä jälkiruokamaljamaisissa juomalaseissa. Ravintoloissa drinkeissä on usein mahtavia tarjouksia, kuten Long Island Ice Tea 3 USD.

Alkoholia myydään New Jerseyssä vain viinakaupoissa (Wine & Liquors). Joillakin ruokakaupoilla oli NJ:ssä oikeudet myydä iltayhdeksään asti mietoja. On olemassa myös suuria alennusviinakauppoja (Discount Liquors). Jokaisen mukana olijan täytyy todistaa henkilöllisyytensä, vaikka olisi vain mukana. Huvittavaa on, että viinakauppaankin saa kanta-asiakaskortin ja sillä saa alkoholista alennusta. Ravintoloista voi ostaa pulloja ulos toisin kuin Suomessa. Eri osavaltioilla voi olla eri säännökset.

Marylandissa on paljon Beer & Wine -kauppoja, joissa ei siis myydä väkeviä. Väkeviä myyvien nimessä on aina Liquor. MD:ssä alkoholin myynnissä on tiukempi lainsäädäntö. Viinaa saa vain osavaltion viinakaupoista. Kaupoissa tai huoltoasemilla ei saa myydä mietoakaan alkoholia, kun taas viereisessä osavaltiossa Virginiassa saa.

Hanavesi on juotavaa, mutta maistuu pahalle kloorin ja muiden puhdistusaineiden vuoksi. Olemme ostaneet suoraan hanaan kiinnitettävän vedensuodattimen. Suodatin maksaa noin 17 USD ja kestää 100 gallonaa vettä. Ostamme kaupasta myös pullovettä. 35 puolen litran pulloa maksaa 3,50 USD. Pullot ovat käteviä matkalle, salille, altaalle, rannalle, yövedeksi jne.

Tyypillisiä amerikkalaisia ja amerikkalaisten suosimia tuotteita

Ginger Ale, Dr. Pepper, maapähkinävoi (peanut butter), jos jonkinlaiset pähkinät, juustokakku, porkkanakakku, kurpitsaruoat (pumpkin), rapukakku, ravunjalat, hummeri, Angus liha/pihvi, vuokaleivokset (cupcakes), pretzelit, pehmeät suklaaleivonnaiset (brownie), muffinsit, donitsit, murukakut (crumble cakes), vaahterasiirappi (maple syrup), piirakat (American pie), hodarit (hot dog), corn dogs (hodarintapainen maissipötkylä tikussa), maissileipä (corn bread), hampurilaiset, kierreranskalaiset (curly fries), leipätikut (bread sticks), English muffins (litteät suolaiset pikkusämpylät), beigelit (bagel), snacks (kaikenlaiset naposteltavat ja purtavat), valmistaikinat (keksit, sämpylät ja muut leivokset), juustomakaroni (mac and cheese) ja M&M-karkit ovat amerikkalaisia bravuureita vain muutaman mainitakseni. Mausteista erikoisin on piparjuuri (horseradish), jonka englanninkielinen nimikään ei anna yhtään ymmärtää mistä on kyse.

Huvittavista tuotemerkeistä mainittakoon margariini nimeltään I Can´t Believe It´s Not Butter. :-D
Juoma
 
Hibachi-kokki
Sesame Street Cookie Monster cupcakes, ShopRite, NJ
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker
 
Ruoka

Perusruoka, ruokatarvikkeet ja ruokakaupat ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa. Tietysti aluksi kaupassa meni tuhottomasti aikaa, kun piti etsiä missä mikäkin on ja millä nimellä sitä ja sitä saatettaisiin täällä kutsua. Sanaston oppii melko pian, koska tuotteet näyttävät kuitenkin samalta. Joitakin esimerkkejä: raejuusto = cottage cheese, tuorejuusto = cream cheese, lanttu = rutabaga, paprika = sweet pepper, kaurahiutaleet = oatmeal, luomu = organic.

Kaksi vakioruokakauppaa NJ:ssä olivat Wegmans ja ShopRite. Marylandissa kiersimme monen monta kauppaa, kunnes lopulta päädyimme vieressämme olevaan Giantiin ja läheiseen Safewayhyn. Vakiokauppojen logiikan tarvikkeiden sijoittelussa ymmärtää ja asiointi on nopeampaa. Ruokakaupoissa kassantäti pakkaa tarvikkeet muovipusseihin ellei kassalla ole ihan erillistä pakkaajaakin. Pussien määrä on valtava, mutta ne toimivat hyvin roskapusseina. Olemme myös hankkineet kangaskasseja. Ruokakauppoihin saa kätevät kanta-asiakaskortit ja pienet viivakoodipalat, jotka voi laittaa avaimenperään. Ovat siten aina mukana. Kaupoilla on oman nimisensä hieman edullisemmat omat tuotteensa, kuten Suomessa Pirkka, Rainbow, Euroshopper, X-tra jne.

Ruoka on miltei samanhintaista kuin Suomessakin. Jotkut tuotteet ovat halvempia ja jotkut kalliimpia, joten lopputulos on varmaankin +-0. Maito ja liha on halpaa. Maitogallona (4 l) maksaa 2,20 USD ja jauheliha paunalta (450 g) 2,50 USD, ellei ole alennuksessa. Jauhelihan rasvapitoisuus ilmoitetaan esim. 90 % lean meat. Tällöin lihassa on 10 % rasvaa. Pääasiassa lihat ovat 80, 90 ja 95 %. Kasvikset kuten paprika ja kurkku ovat mielestäni kalliita. Englantilainen (suomalaisen kaltainen) kurkku maksaa 2 USD, mutta avomaankurkku 90 c ja paprika noin 3 USD. Ja vaikka kaikki on isompaa Amerikassa, niin kyse ei ole mistään jättipaprikoista. ;-) Kansainvälisissä (useimmiten Intia, Kiina, Meksiko) kaupoissa vihannekset, hedelmät, kana ja liha ovat todella edullisia.

Myös juusto on mielestäni kallista, erityisesti tuontituotteet. Juustoista yleisin on Cheddar. Colby Jack on suosittu valkoisen ja keltaisen cheddarin sekoitus. American Cheese, Provolone ja Muenster ovat mietoja Edamimaisia kermajuustoja. Swiss on kovempi Emmentalimainen. Jotkut maidottomat juustot ovat mielestäni kumimaisia eivätkä niin maukkaita. Ostamme valmiiksi siivutettuja juustopakkauksia, koska paikalliset juustohöylät ovat outoja! Niissä on sellainen ihme vaijeri eikä leikkuukolo kuten Suomessa. Hankimme Ikeasta kunnon juustohöylän, mutta jämähdimme silti siivutettuihin juustoihin niiden kätevyyden takia.

Amerikassa on todella runsas valikoima terveellisiä, kuitupitoisia, vähärasvaisia, laihduttajan ja kasvisruokavalion tuotteita. Rasvattomuus, kokojyväisyys ja kuitupitoisuus on täällä ihan yhtä hyvin ellei enemmänkin esillä kuin Suomessa. Rasva, juusto ja valkoinen leipä ovat myyttejä! Kyllä niitäkin saa, mutta ne eivät ole valtaosa kaupan tarvikkeista. Leipää on vaikka minkälaista, myös ruisleipääkin. Se on tummaa, muttei Vaasan Ruispalojen kaltaista. Emme ole sitä vielä maistaneet, koska uskomme edelleen imelyysmyyttiin. Pitäisi kai ostaa ja todeta, että eipä siinäkään ole siirappia ja sokeria, vaikka niin luultiin. 2011 testasimme yhtä New York Style Rye Bread -ruisleipää, mutta se oli ikävän makuista Caraway seeds (kuminan) takia. Useista kaupoista saa jos jonkinlaista tuoreena paistettua leipää.

Pakasteet ja valmisruoat (tv-dinner) ovat täällä paljon maukkaampia, kehittyneempiä ja vaihtoehtoja löytyy enemmän kuin Suomesta. Varmasti siksi, koska niin moni niitä syö ja niiden pitää silloin maistuakin joltakin! Valmisruoat säilytetään useimmiten pakasteina, mutta löytyy niitä kylmäosastoiltakin. On myös paljon terveellisiä vaihtoehtoja, mutta siis kaikenlaista erilaista kinkkukiusauksen, lasagnen ja lihapullat ja muusin sijaan. Vain muutamina esimerkkeinä tulinen pepperoni pizzarulla (hot pocket), vaikka millä täytteillä täytetyt raviolit ja kasvispihvit, wontonit, kala- ja rapuruoat, padat ja tuorejuusto-jalapenopasteijat ovat minulle uutta ja tervetullutta. Paljon on myös pakastevohveleita, -pannukakkuja ja -struudeleita (toaster waffles, pancakes, strudels), joita on nopea tehdä aamupalaksi leivänpaahtimessa.

Leipä- ja leivonnaisosastot ovat mielestäni mahtavia. Niissä on vaikka minkälaisia kakkuja, leivoksia, piiraita ja keksejä tarjolla. Hauskin oli mielestäni ShopRiten Bakery-osasto, josta pystyi tilaamaan tuoreita juttuja. Siellä oli aina esillä myös mitä mielikuvituksellisimpia tuoreita kakkuja, cupcakeja ja muita leivoksia. Yksi erikoinen herkku täällä on kuorrutetut omenat, joissa on keskellä tikku kiinnipitämistä varten. Ne ovat todella upean ja herkullisen näköisiä.
Ruokakauppojen lounasbaarit

Monissa ruokakaupoissa on jonkinlainen lounasbaarisysteemi / buffet, joka on tarjolla myös lounasaikojen ulkopuolella. ShopRitessa oli kiinalaista ja japanilaista, Wegmansilla vielä niiden lisäksi thaimaalaista ja intialaista. Valikoimasta voi kerätä haluamiaan ruokia ja maksaa painon mukaan. Kaupoissa on myös erilliset salaatti- ja tapasbaarit. Molemmissa on yleensä valtava määrä jos jonkinlaisia lisukkeita. Wegmansilta löytyivät myös miehitetyt pizza-, salaatti- ja keittotiskit.

Tapasbaari on suosikkini. Siinä on tarjolla tuoreita kaikenmaailman erilaisia oliiveja erilaisilla täytteillä, erilaisia sieniä erilaisilla täytteillä, kreikkalaisia kevätkääryleitä, erilaisia juustopallukoita, guacamolea, tatzikia, pestoa ja vaikka mitä! Ostamme tapasbaarista useimmiten erilaisia oliiveja.

Veroton hinta

Hinnat ilmoitetaan verottomina ja niihin lisätään kassalla verot (New Jersey 7%, Maryland 6 % = ALV).

Kupongit

Kuponkien leikkely ja alennusten perässä juokseminen on täällä yleistä. Mainoksia tulee postilaatikkoon ja nettisivuilta printataan muutaman sentin alennuskuponkeja. En ole jaksanut lähteä tähän touhuun mukaan. Tuntuu siltä, että ilmaisella kanta-asiakaskortilla saa jo riittävät alennukset. Jotenkin kupongit tuntuvat myös vanhanaikaisilta! Naurettavaa, kun joku kassajonossa alkaa rapistelemaan kuponkikasaansa jonon vaan kasvaessa. Ehkä minäkin vielä saan kiinni tästä toimintatavasta ja alan leikkelemään, vielä niin ei ole kuitenkaan käynyt.

Ravintolat

Rikkaat ihmiset syövät koko ajan ulkona. Ei pelkkä myytti, vaan osa totuutta. Ei normaali väestö eikä hyvätuloinenkaan väestö jatkuvasti ruoki perhettään ravintolassa. Aluksi kävimme miltei joka päivä ulkona syömässä, varsinkin kun täällä on aitoja kansainvälisiä keittiöitä paljon. Erityisesti kiinalainen, intialainen ja japanilainen ruoka kiehtoi tänne tullessa. Mutta sitten teki jo mieli ihan kotiruokaa ja halusin kokkailla rauhassa kotona. Samat perusruokalajit teemme täällä kuin Suomessakin.

Ravintoloita on siis joka lähtöön ja kaikista saa jäännökset (Doggy Bag / Box) mukaan. Miltei kaikista voi myös tilata ruokaa mukaan (Take Out / Take Away / Carry Out / Pick Up). Annokset ovat amerikkalaisittain suuria! Kaksi ihmistä söisi vallan hyvin yhdestä annoksesta. Joillakin ketjuilla on menutarjouksia esim. 12,99 USD alku-, pää- ja jälkiruoka ja sillä satsilla ruokkii kyllä itsensä kahdesti. Useimmat näistä halpaketjuravintoloista tarjoavat periamerikkalaisen rasvaisia ja juustoisia aterioita. Normaaleita pihviravintoloita ja ns. normaalirasvaista ruokaa tarjoavia ravintoloita on myös paljon. Normaaleista, kuitenkin ei-niin-kalliista ravintoloista suosikeikseni ovat muodostuneet Red Lobster, On the Border ja TGI Fridays.

Joissakin ravintoloissa saa syödä jotakin alkuruokaa niin paljon kuin haluaa. Italialaisessa Olive Gardenissa saa valkosipulileipää ja salaattia niin paljon kuin haluaa.

Mielenkiintoinen ravintolakäsite on BYOB (Bring Your Own Bottles). Kyseisiin ravintoloihin voi kirjaimellisesti viedä omat alkoholijuomat, sillä heillä ei ole alkoholijuomia tarjolla.

Ravintoloissa annetaan tippiä 15-20 %. 15 on ok:sta ja 18-20 erityisen hyvästä palvelusta. Tippi lasketaan verottomasta hinnasta, mutta me olemme laskeneet sen aina verollisesta.

Kansainvälinen keittiö

Täällä on todella paljon kansainvälisiä ravintoloita, joista olen iloinnut heti tänne muutettuani. Joitakin kivoja erikoisuuksia ovat seuraavat:

Hibachi on hauska japanilaisillallinen kokkausesityksen kera. Siinä istutaan suuren kokkaustason edessä / ympärillä ja kokki kokkaa ruoat tuoreista aineksista edessäsi vetäen erilaisen shown riippuen kokista ja seurueestakin. Viisistään lapsen mukana ollessa kokki on tehnyt mm. sipuleista höyryjunan ja ääntelehtinyt junan äänellä. Nelistään ollessamme kokki oli jotenkin aivan mahdoton sekopää, otti meitä mukaan kokkaamaan ja heitteli ruokapaloja suuhumme. Pariskuntana kahdestaan ollessamme kokki teki mm. heittelytemppuja ja koputussarjoja paistolastoilla, kastikepulloilla ja maustepurkeilla, teki sipulista tulivuoren, riisiläjästä suuren sydämen, joka sykki jne. Nämä temput tehdään siis ruoalla käyttäen mielikuvitusta, esim. tulivuori: sipulipyramidin sisään alkoholia tms. ja tuikataan tuleen.

Täällä on paljon myös edullisia kiinalaisia lounasbuffetteja eli noutopöytäruokailuja. Marylandin Tysons Buffet & Restaurant on DC:n alueen suurin ja monipuolisin Chinese buffet. 8,95 USD:lla (2011) saa ahtaa niin paljon kuin ikinä haluaa 200 vaihtoehdosta. Buffettiskejä taisi olla kuusi (jokaisessa moooonta ruokalajia) ja sitten vielä erillinen sushi-, custom nuudelikeitto-, jälkiruoka- ja juomatiski. Varmasti löytyy vaikka mitä syötävää! Pöytäpaikkoja on 400, mutta silti ruokaa on koko ajan tarjolla eikä ilmennyt lainkaan ruuhkaista odottelua. Buffeteista kannattaa ottaa selvää ennen niihin menoa: jotkut ovat aivan pieniä, tunkkaisia ja niissä saattaa olla vain 8-16 lajia tarjolla.

http://www.tysonsbuffet.com/

Medieval Times on amerikkalainen keskiaikainen teemaravintola, jossa on teemaan liittyvä illallinen ja turnajaiset / turnajaisshow.

http://www.medievaltimes.com/