Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
New Jersey
Long Beach Island ja Belmar Beach, NJ

NJ:n kodistamme ajoi noin tunnin merenrannalle. Pääsiäisenä 2010 kävimme ensimmäisen kerran Long Beach Islandilla (LBI). Jo silloin oli lämmintä, vaikka rannikolla on aina vähän viileämpää kuin sisämaassa. Kävelimme pitkin pitkää rantaviivaa ja keräilimme isoja simpukankuoria rannalta muistoksi. Rannalla on myös majakka (Lighthouse). Lounaalle istahdimme mukavan pieneen ja kotoiseen, amerikkalaisittain diner-tyyppiseen kalaravintolaan (seafood restaurant), jota matkamuistomyymälän täti meille suositteli. Söimme toinen lohta ja toinen tonnikalapihviä. Annokset olivat isoja ja herkullisia, mutta silti mukavan kevyitä lounaaksi.
Long Beach Islandin rantaviivaa, NJ
Barnegat-majakka, LBI NJ
Vappupäivänä 2010 kävimme picnicillä toisella rannalla Belmar Beachilla. Rannan vieressä kulkee rantakatu, jossa on ruokapaikkoja, pienen purtavan (snacks) kojuja ja jäätelökioskeja sekä asiakasvessoja. Belmar Beach onkin palveluineen Long Beach Islandiin verrattuna turistikohdemaisempi. Vilvoittava tuuli teki auringon oton miellyttäväksi. Kunpa auringossa voisi aina ollakin niin miellyttävää kuin tuona vappupäivänä!
Belmar Beach, NJ
Six Flags: Wild Safari, NJ

Suuri huvipuisto Six Flags oli NJ:n kodistamme 20-30 minuutin ajomatkan päässä. Huvipuistossa on härvelilaitteiden lisäksi muitakin kohteita kuten Hurricane Harbor -vesipuisto ja Wild Safari -maailman suurin Afrikan ulkopuolinen safari.

Kesäkuun alussa 2010 kävimme vain safarilla. Omalla autolla ajetaan pitkin reittiä, jonka varrella on eläimiä vapaana niiden luonnollisessa asuinympäristössä. Sisäänpääsyportilta saa mukaan kartan, jossa kerrotaan mitä eläimiä näkyy missäkin kohdassa. Reitillä on myös tietoiskutauluja elukoista. Jännittävän safarista tekee tietenkin se, että eläimet ovat vapaana ja ne näkee hyvin läheltä ilman aitauksia.
Muutama kuva Wild Safarilta, NJ
Cape May, NJ

Ajelimme aurinkoisena hellepäivänä elokuun alussa 2010 parisen tuntia Cape Mayhyn New Jerseyn eteläkärkeen. Kävimme valaiden ja delfiinien bongailuristeilyllä (whale & dolphing watching cruise) Atlantilla, syömässä ja kävelemässä rannalla ja kävelykadulla.

Risteily oli miellyttävä tuulenvireineen. Vuokrasimme parilla dollarilla kiikarit ja söimme pari pitsanpalaa veneen baarista. Risteily takasi jommankumman elikon näkemisen, joten mieli oli luottavainen. Näimmekin todella paljon delfiinejä, rauskuja (Sting Ray) ja meduusoita, mutta valaita ei yhtään. :-( Delfiinit uivat ja hyppelivät lähellä venettä ja ne näki hyvin. Kuvia en kuitenkaan saanut yhtään, koska ne ehtivät aina mennä veden alle takaisin, kun otin kuvan. Lopulta luovutin; pääasia oli nähdä ne omin silmin. Oli pieniä delfiiniryhmiä, jotka tulivat pintaan tai hyppäsivät samaan aikaan, poikasia ja delfiinejä eri tummuusasteilla ja veneen aalloissa surffaavia delfiineitä.

Delfiinejä oli todella mukava nähdä luonnossa eikä vankilassa klooriveden polttamana. Kapteeni kertoi risteilyllä paljon alueesta, luonnosta ja eläimistä. Delfiinit elävät Atlantilla 40-50 vuotta, kun taas akvaarioissa korkeintaan 5 vuotta. Kloori polttaa niiden ihon ja silmät ja ne sokeutuvat. Hyi h..vetti Särkänniemikin! :-/

Cape May Whale Watcher: http://www.capemaywhalewatcher.com/
Valaiden bongailuun tarkoitettu risteilyaluksemme Spirit of Cape May oli tuotu Karibialta
Cape Mayn rantaviivaa, NJ
Oikeanpuoleisessa kuvassa delfiinit surffasivat veneen aiheuttamissa aalloissa
Risteilyn jälkeen kävimme matkamuistomyymälässä ja syömässä mukavassa lähiravintolassa sataman vieressä. Söin ensimmäistä kertaa simpukoita (gorgonzola mussels) alkuruoaksi. Makua en osaa luonnehtia, ehkä ne maistuivat miedolle katkaravulle. Gorgonzola-yrtti-kastike teki ne maukkaaksi leivän kanssa. Ne eivät olleet niljakkaita eikä sitkeitä vaan melko mureita.

Lounaan jälkeen kävelimme rannalla ja kävelykadulla. Taloissa ja rakennuksissa oli paljon karibialaisia vaikutteita: värejä ja koristeellisuutta.
Cape Mayn merenrantaa ja värikkäitä rakennuksia
Princeton, NJ

Asuimme aivan Princetonin vieressä 2009-2010, joten paikka tuli tutuksi. Melkein niin tutuksi, ettei sieltä kovinkaan paljon kuvia edes ole. Princeton tunnetaan erityisesti Princeton Ivy League huippuyliopistosta, jonka vanhat ja koristeelliset, linnamaiset ja goottimaiset rakennukset valtaavat alaa. Kaupungin keskusta on melko pieni, mutta siitä on loistavat kulkuyhteydet. Pääkatu Nassau Streettiä reunustavat pienet putiikit ja ravintolat ja alueella on paljon hienoja arkkitehtuurisia rakennuksia ja kivoja puistoja. Princetonista lähtee myös joen varrella kulkeva luontopolku. Talot ovat colonial tyyppisiä, ihastuttavia pylväineen ja koristeellisuuksineen. Mukavan idyllinen pieni kaupunki, jossa kävimme kävelemässä, museoissa, syömässä hyvin, kesäteatterissa, ihastelemassa yliopistorakennuksia sekä Einsteinin ja Harrison Fordin taloa. Upeiden rakennusten siimeksessä todellakin tuntui, että olisi palannut ajassa satoja vuosia taaksepäin tai olisi jossakin vanhassa keskieurooppalaisessa kaupungissa.
Entinen Einsteinin talo, Princeton, NJ
Princetonin yo:n kirjasto ja matematiikan laitos (torni)
Princeton University kampusalueen rakennuksia
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
www.amerikassa.com