Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
NYC
New York City, NY

Ensimmäisen kerran kävimme New Yorkissa marraskuussa 2009. Säät ovat aina olleet NYC:ssä käydessämme aurinkoisia ja pilvettömiä. Kaikki tuntui hämmästyttävältä. Erityisesti korkeat pilvenpiirtäjät ja keltaiset taksit (yellow cab) pistivät silmään. Oli jotenkin epätodellinen olo istua kahvilassa Broadwaylla ja katsella NYC:n katukuvaa. NYC:n nähtävyyksiin voi hankkia nähtävyyspassin, the New York City Pass, jos haluaa päästä halvemmalla käymään jokaisessa päänähtävyydessä.
Lasiseinäisiä pilvenpiirtäjiä ja Yellow Cabs, NYC
Empire State Buildingissä kävimme marraskuussa 2009, jolloin jonot olivat aivan valtavat. Jonotus kesti n. 2 h. Myös kohteesta poistuminen kesti ruuhkan ja hissien vähäisyyden vuoksi aika kauan. Paras aika käydä päänähtävyyksissä on tammi-helmikuussa (off-season). Näkymät olivat kuitenkin jonotuksen arvoisia eikä tätä päänähtävyyttä kannata jättää väliin. Rakennuksen huippu valaistaan pimeällä. NYC valoineen on myös pimeässä näkemisen arvoinen.
Empire State Building, NYC
American Museum of Natural History kiehtoi lähinnä dinosaurusten fossiilien vuoksi. Vierailimme museossa joulukuussa 2009. Museo on valtava viisikerroksinen kompleksi, jossa on esillä eläinten ja ihmisten historiaa, kulttuureita jne. Vaikka suurimmasta osasta näyttelyitä kävelimme vain ohi hieman vilkaisten, aikaa vierähti n. kuusi tuntia. Kannattaa laittaa hyvät kävelykengät jalkaan, kävelyä on paljon. Museossa on myös muutama vaihtuva näyttely ja valtavan kävijämäärän vuoksi niihin pitää museoon sisään tullessa ottaa erilliset liput ja niihin mennään tiettyyn aikaan.

Museossa voi käydä myös pelkän pysyvän näyttelyn lipulla, mutta me halusimme nähdä enemmän. Seurasimme myös IMAX-teatterissa isolta screeniltä majavan elämää ja suuressa pyörivässä planetaariossa universumin syntyä. Ennen lipputiskille menoa ja mieluiten jo kotona netissä kannattaa valita kohteet tarkkaan, ettei mene lipputiskillä pähkäilemisessä niin kauan aikaa. Lippuja ei voi vain ostaa kaikkia, vaan myyjä joutuu ajoittamaan ne yksitellen. Me valitsimme päänäyttelyn lisäksi kaksi IMAX-näytäntöä, 3D-planetaariojutun ja kolme vaihtuvaa pikkunäyttelyä muistaakseni silkkitie, muinaiset nisäkkäät ja sitten jonkun muun, jota en enää muista.
T-Rex, American Museum of Natural History, NYC
Eläinrakkaana koluan kaikki eläinnähtävyydet ja sitten surkuttelen eläinten oloja niissä. Masokismia? New York Cityn keskuspuistossa (Central Park) on eläintarha (Zoo). Eläintarha on melko pieni ja sen kiertää tunnissa kahdessa. Siellä on mukavasti näkemistä, ja kevätpäivä kului siellä maaliskuun alussa 2010 kivasti. Erityisesti jääkarhut ja merileijonien näytökset olivat kiinnostavia. Apinoiden menoa oli myös hauska seurata.
Muutama kuva NYC Zoosta
Statue of Liberty eli Vapaudenpatsas oli vuorossa heinäkuussa 2010. Vapaudenpatsaan sisällä käymiseen on rajattu määrä lippuja. Aika pitää varata ja ajat ovat useimmiten kahden kuukauden päässä off-seasoninakin. Emme varanneet aikaa vaan aioimme käydä vain patsaan ulkopuolella. Sekin osoittautui mahdottomuudeksi, sillä 40 C auringonpaisteessa olisi pitänyt jonottaa vähintään 2 h! Ensin olisi pitänyt jonottaa Battery Parkissa vähän lyhyemmässä jonossa lippu patsaalle, jonka jälkeen olisi pitänyt siirtyä järjettömän pitkään suuressa puistossa kiertelevään jonoon jonottamaan pääsyä lautalle, jolla patsaalle mennään. Patsashan on saatella, Liberty Islandilla. Patsaalle ei siis kannata pyrkiä turistikauden aikana tai ainakaan auringon porottaessa kohtisuoraan.

Päädyimme tunnin kestävälle Statue Cruises -risteilylle, joka oli kyllä miellyttävä tuulenvireineen. Veneestä näki hienosti Manhattanin siluetin, Brooklyn Bridgen ja itse Vapaudenpatsaankin riittävän läheltä.
Vapaudenpatsas, NYC
Manhattanin siluetti, NYC
Kävimme myös National Museum of the American Indian eli intiaanimuseossa. Museossa oli paljon mielenkiintoista historiaa intiaaneista.
Intiaanimuseo, NYC
Alakaupungin eli downtownin koluttuamme ajelimme metrolla yläkaupungille uptowniin MET:iin Metropolitan Museum of Art. Aivan valtava kaksikerroksinen museo käsittelee erilaisia kulttuureita ja aarteita Egyptistä ja keskiajalta nykytaiteeseen. Mielenkiintoisin oli muinainen Egypti ja osasto haarniskoista, joihin käytimmekin eniten aikaa. Moderni taide ja eurooppalaiset maalaukset ja vastaavat juostiin läpi. Kannattaakin suunnitella etukäteen mihin osastoihin haluaa tutustua tarkemmin ja jättää tylsät kokonaan käymättä, sillä kiertäminen vie todella paljon aikaa. Ilmastoidussa ja viileässä museossa oli mukava viettää muutama tunti kuumuutta paossa.
Muutama kuva MET:stä, NYC
Joulukuussa 2010 kävimme ”hyvästelemässä” New York Cityn ennen Marylandiin muuttoa. Joulun alla joka paikassa oli paljon upeita joulukoristeita, jouluvaloja ja joulun tunnelmaa. Kävimme upeassa Saint Patrick´s Cathedralissa, jossa oli lumoava arkkitehtuuri, värikkäitä lasimaalauksia sekä muiden joulukoristeiden lisäksi myös suuri jouluseimi. Rakennusten vastakohtaisuus oli jotenkin hurjaa: vanha koristeellinen katedraali ja moderni lasiseinäinen pilvenpiirtäjä vieri vieressä!
Saint Patrick´s Cathedral, NYC
Muita kohteita oli Times Square ja Broadway, joiden läpi tulee käveltyä aina kohteeseen kuin kohteeseen, Gran Central -juna-asema sekä Chrysler Building. YK:n rakennuksella kävimme myös etsimässä lippujonosta Suomen lipun.
Times Square ja Broadway, NYC
Grand Central Terminal ja Chrysler Building, NYC
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
www.amerikassa.com