Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
Muuttobyrokratia
Viisumit ja muu paperityö ennen muuttoa

Kuulimme alkuun huhuja tuhansista sivumääristä luettavaa, mutta pärjäsimme noin viiden sivun lukemisella. Ensin piti lukea eri viisumityypeistä ja sitten ohjeita erilaisten lomakkeiden täyttämiseen. Tiesimme, että haemme J1- ja J2-viisumeita mieheni työnkuvan ja projektiluontoisuuden vuoksi.

Lomakkeet löytyvät suurlähetystön nettisivulta. Tulostimme lomakkeet ja täytimme ne huolellisesti. Maksoimme tietyt käsittelymaksut annetuille tileille. Varasimme netistä Helsingin Amerikan suurlähetystöön haastatteluajat. Aika kannattaa varata vähintään kaksi viikkoa ennen suunniteltua aikaa, koska haastatteluajat täyttyvät nopeasti. Aika varataan netissä. Ohjeet mukaan tarvittaviin lomakkeisiin ja liitteisiin löytyvät netistä suurlähetystön sivuilta. DS-2019 -lomake tulee täytettynä Amerikan työnantajalta. Jouduimme odottamaan kyseistä paperia turhan pitkään, joten saimme varattua haastatteluajan vasta sen saavuttua.

Haastattelu ei vastannut ennakko-odotuksiani. Turvatoimet ennen odotustilaa olivat tarkat. Odotustila oli hyvin simppeli vanhanaikainen pieni huone. Odotimme odotustilassa ajateltua kauemmin, koska suurlähettiläs joutui lähtemään kiireelliseen kokoukseen. Lopulta menimme mieheni kanssa yhdessä luukulle antamaan sormenjäljet, nipun papereita ja täytettyjä lomakkeita. Mukaan laitoimme myös kirjatun kirjeen omalla osoitteellamme, johon suurlähetystö postittaisi passimme viisumeineen. Mieheltäni kyseltiin muutama kysymys, minulta ei yhtäkään kysymystä. Saimme myöntävän päätöksen saman tien parissa minuutissa, eikä meidän tarvinnut odotella lainkaan. Paperit kannattaa täyttää huolellisesti, nopeuttaa prosessia. Haastattelu ei siis ollut tenttausta minkään korkea-arvoisen raadin edessä, vaan muutaman sanan vaihtoa luukulla hyvin arkisesti pukeutuneiden työntekijöiden kanssa.

Viisumit tulivat postitse noin viikossa. Viisumien saamisen jälkeen uskalsimme vasta varata lennot. Käsittelymaksuja kertyi 400 USD.

Amerikkaan ei ole helppo noin vain muuttaa byrokratiaviidakon vuoksi. USA ei halua pyrkyreitä tai työttömiä maahansa. En suosittele siis koettamaan onnea Amerikassa ilman tiedossa olevaa työ- tai opiskelupaikkaa. Erinäisillä viisumityypeillä ja käsittelymaksuilla saadaan myös mahdollisesti estettyä jonkin verran onnenonkijoiden ja elintasopakolaisten virtausta maahan. Laittomat pakolaiset Meksikosta ovat sitten taas jo eri juttu.

Työlupa / EAD paikan päällä

J2-viisumin haltijana minun piti erikseen hakea työlupa. Ohjeet työluvan hakuun saimme Visa Officerilta mieheni työpaikan toimistosta. Työlupa haetaan vasta kun ollaan maassa. Hakemukseen piti täyttää hakulomake ja liittää omin sanoin kirjoitettuna miksi haluaa / tarvitsee työluvan, taloutemme kuukausibudjetti ja vakuutus siitä, etten elätä J1-viisumilla olevaa miestäni vaan hän on perheen päätulonlähde. Käsittelymaksu oli 340 USD. EAD Employment Authorization Document eli työlupa tuli postitse kotiin kuukaudessa. EAD on ajokortin kokoinen kuvallinen muovikortti. Muuttaessa täytyy päivittää osoite www.uscis.gov, jotta DHS (Department of Homeland Security) pysyy ajan tasalla liikkeistäsi.

Sosiaaliturvatunnus

Mieheni sai hakea sosiaaliturvatunnusta saman tien, mutta minä pystyin hakemaan sitä vasta työluvan saatuani. Tunnus haetaan jättämällä hakemus sosiaalitoimistoon (Social Security Office). Ensimmäistä kertaa sosiaaliturvatunnusta haettaessa on mentävä asioimaan toimistoon paikan päälle. Sosiaaliturvatunnus on numerosarja, johon ei liity syntymäaikaa tms. Tunnus annetaan paperikortilla, jota ei saa kuljettaa mukanaan. Identiteettivarkauksista tuntuu olevan mainintoja useasti.

Pankki

Pankkitili oli tärkeää hankkia pikaisesti mukana kuljettamiemme varojen ja tulevan palkan vuoksi (2009). Vaikka minulla ei vielä ollut sosiaaliturvatunnusta, sain silti talletuksilleni eli käteisvaroilleni tilin ja pankkikortin. Paperimäärä oli järkyttävä, mutta itse tilin avaus ja asiointi sujui Chasessa nopeasti eikä ulkomaalaisena ollut sen kummempia vaikeuksia. Ilman virallista osoitetta (esim. vuokrasopimus) pankkitiliä ei voi avata. Pankin kanssa ainoaksi ongelmaksi muodostui jälkikäteen virkailijoiden perään soittelu ja useaan kertaan saman paperin kanssa toimipisteessä ramppaaminen. He pyörittelivät vuokrasopimustamme moneen kertaan ja pelleilivät sen kopioinnin kanssa. Koskaan kukaan ei osannut kertoa mistä oikeasti on kyse, meitä vaan pompoteltiin vuokrasopimuksen kanssa jatkuvasti. Tulistuimmekin jossakin vaiheessa ja annoimme heidän kuulla asiasta. Onneksi toimipisteen päällikkö sitten selvitti, että päätoimipaikassa on epäselvyyksiä onko vuokrasopimus aito ja laillinen. Jostakin vuokrasopimuksen yksittäisestä paperista oli ilmeisesti jäänyt pois asuntoyhtiön allekirjoitus.

2010 Marylandissa avasimme tilit PNC-pankissa. Aikaa hurahti varmaan pari tuntia, mutta asiakaspalvelu oli sujuvaa ja huippuluokkaa. Pankkivirkailija oli todella ystävällinen ja ammattitaitoinen ja asioinnista jäi hyvä mieli. New Jerseyn Chasen tilin lopetin, koska Marylandin ja DC:n alueella ei ole Chasen pankkeja tai ATM:ia (automaatteja). Suosittelen vertailemaan eri pankkeja ja tarkastamaan erityisesti niiden kuukausi- ja vuosimaksut (monthly / annual fees). Esimerkkejä muista pankeista: Bank of America, Capital One, TD Bank.

Vakuutukset

Vakuutukset pitää hoitaa heti alussa kuntoon. Meillä on koti-, auto- ja sairausvakuutus. Kotivakuutuksemme on Allstatelta (n.10 USD / kk), autovakuutuksemme oli Geicolta ja nykyään 21st Centurylta (n. 100 USD / kk) ja sairausvakuutuksemme Aetnalta (n. 300 USD / kk) (2010). Muita vakuutusyhtiöesimerkkejä: Progressive, General, Liberty Mutual, State Farm. Vakuutuksemme on otettu eri vakuutusyhtiöiltä niiden edullisuuden takia.

USA:ssa on vakuutusyhtiöiden markkinat. Vakuutusyhtiöillä on todella paljon valtaa ja ne pystyvät joissakin tapauksissa jopa määrittämään minkä arvoinen ihmiselämä on ja kenellä on oikeus elää. Johtoasemasta kertoo se, että yksilö ei pärjää ilman vakuutuksia. On pakko ottaa vakuutuksia. Jos ei ole varaa ottaa esim. sairausvakuutusta, ei ole varaa myöskään sairaanhoitoon. Sairaanhoidon kalleus ilman vakuutusta vie joka tapauksessa vararikkoon. Kierre on selvä: ilman vakuutusta menetät paikkasi yhteiskunnassa eikä sinua tue kukaan. Joten vakuutuksia on pakko ottaa melkein millä hinnalla tahansa. Vakuutusyhtiöt korottavatkin jatkuvasti hintojaan.

Sairausvakuutus (health insurance) voi maksaa jopa 2000 USD / kk, ellei työpaikka sponsoroi sitä pienemmäksi. On oltava tarkkana mitä mikäkin vakuutus kattaa, porsaanreikiä vakuutusyhtiöt löytävät turhankin helposti. Kärjistetysti: vakuutusyhtiö ei koskaan haluaisi maksaa mistään. Tällaisia tilanteita varten onkin sitten olemassa toinen bisnes: asianajotoimistot, jotka taistelevat asiakkaan puolesta vakuutusyhtiöitä vastaan.

Verotus

New Jerseyssä ALV on 7% ja Marylandissa 6%. Tuloverotus menee taulukon mukaan, joka kannattaa etsiä netistä. Tuloveroprosentti on täällä pieni. Ei voi kuitenkaan yksiselitteisesti sanoa, että se olisi 10% koko palkasta tai jotain, vaan se on tiettyyn palkkamäärään asti tietty ja sen palkkamäärän ylittävältä osalta tietty. Veroilmoitus on palautettava 18.4. mennessä. Mitään paperilomakkeita ei postitse tule eikä veroehdotuksia ole olemassa.

Veroilmoitukseen ja verokorttiin liittyen on ollut vaikea pysyä kärryillä ”mikä” milloinkin olen, mutta muuttaessani monessa paperissa pyöriteltiin käsitteitä legal alien tai legal resident (laillinen ulkomaalainen ja laillinen asukas), koska en kuitenkaan ollut permanent resident (pysyvä asukas esim. green cardilla), kansalainen enkä illegal alien (laiton pakolainen). Joskus käsitteet saattavat sotkeutua Suomen kiemuroihin, koska Suomessa on taas maininta, että asun pysyvästi ulkomailla.

Tärkeimmät verotukseen liittyvät käsitteet ovat täällä olleet kuitenkin immigrant statuksen non-resident alien ja resident alien. Ensimmäistä olimme 2009-2010 ja viimeistä 2011 alkaen. Tämäkään ei ollut yksiselitteistä eikä mennyt presence testin mukaan vaan mieheni työnkuvalla oli siihen vaikutusta.

Homeland Security ja verottaja IRS (Internal Revenue Service) eivät välttämättä käsittele asioita samalla tavalla. Kyllä ne tavat ja keinot sitten tulee eteen kun on tarvis. Joka tapauksessa 2009-2010 jouduimme tekemään mieheni kanssa molemmat veroilmoitukset erikseen.

Lomakkeet voi tulostaa irs.gov sivuilta. Lomakkeidemme koodit olivat federal taxiin 1040NR / 1040 ja 8843. Huomaa, että myös state tax:lle on omat lomakkeet ja lomakekoodit. Minun ei ole niitä tarvinnut täyttää lainkaan, koska tuloni eivät ole ylittäneet ilmoitusrajaa.

2011 olemme olleet tietyn laskurin mukaan täällä riittävän kauan ja voimme tehdä sen vuoden veroilmoituksen yhdessä (jointly). Eihän sillä ole sinänsä mitään väliä, mutta yhteinen veroilmoitus on kätevämpi ja siinä saa enemmän vähennyksiä varsinkin huonopalkkaisesta vaimokkeesta. ;-) Ekat vuodet täyttelin varulta samat lomakkeet kuin miehenikin, mutta merkkasin niihin tulottomana tietysti pelkkää nollaa. Minulta ei olisi vaadittu federal taxiin periaatteessa kuin 8843, mutta laitoin varulta 1040:kin, koska en löytänyt suoraa mainintaa, ettei sitä tarvitse tulottomana täyttää. Nuo 1040:n liitelomakkeet voivat jokaisella olla erilaisia työ- ja verotustilanteeseen liittyen.

Veroilmoituksen tekoon on myös erilaisia ilmaisohjelmia kuten Turbo Tax ja työpaikoilla voi olla myös omat sähköiset täyttöohjelmat. Me teimme aluksi työpaikan ohjelmalla, joka ei lähetä lomakkeita IRS:llä vaan ne pitää tulostaa ja lähettää. Itse tykkään tulostaa lomakkeet suoraan netistä ja kirjoittaa vanhanaikaisesti niihin käsin.

Verotus on aika sekavaa varsinkin erilaisten lomakkeiden suossa, mutta irs.gov löytyy hyvin tietoa kaikkeen. Myös puhelinpalvelu oli erittäin selkeä ja vakuuttava. Tai sitten vain minun kohdalleni sattui tällainen ammattitaitoinen yksilö…

Veronpalautuksia ei makseta tiettynä päivänä vaan ne laitetaan heti tilille veroilmoituksen käsittelyn jälkeen. Halutessaan voi pyytää palautuksen myös shekkinä.

Suomeen olemme verovelvollisia olikohan se kolme vuotta. Suomi ei kuitenkaan verota USA:n tuloista eikä USA Suomen tuloista. Suomella ja USA:lla on kaksoisverotuksen kieltävä sopimus (foreign country tax treaty tms). Asia ei ole yksiselitteinen eli siinäkin on omat poikkeuksensa, joten verovirastoilta vaan ottamaan selvää.

Kun teen freelancerina töitä Suomeen, tarvitaan Suomeen IRS:ltä asumistodistus. Sopimuksen mukaan vain asuinvaltiolla on verotusoikeus tuloon, jos työ tehdään siellä, vaikka palkka Suomesta tulisikin. Jotta Suomi voi soveltaa verosopimuksen määräystä, Suomen verottaja tarvitsee USA:n verottajan antaman asumistodistuksen. IRS:lle lähetetään lomake 8802 Application for United States Residency Certification ja 35 USD shekki, jonka jälkeen saa sen oikean sertifikaatin lomake numero 6166:n. Minun tapauksessani onnistui saada verokortti ennen tuota kauankin mahdollisesti kestävää hakuprosessia. 6166:n eli asumistodistuksen liitän sitten 2011 Suomen esitäytetyn veroilmoituksen liitteeksi ja selvitän missä työ on tehty. Jatkossa maksan Self-Empolyed Tax:ia tai ennakkoveroja Yhdysvaltoihin. SE-lomakkeet löytyvät IRS:n sivuilta.

Verokortin kanssa sekoilivat Suomessa niin lahjakkaasti, että oli mennä hermot. Nyt saan kuitenkin pienen prosentin verokortin siksi aikaa, kunnes saan IRS:ltä tuon todistuksen. Suomeen maksetut verot hyvitetään sitten täällä tai jotain.

Byrokratia ja varsinkin verotus ovat aina ongelmallisia ja poikkeuksen poikkeuksia ja pykälän pykäliä löytyy aina. Kannattaa selvittää asiat soittamalla asiakaspalveluun. IRS:llä palvelu oli tehokasta ja sujuvaa. Suomen verovirastossa ei aluksi tiedetty yhtään mitään ja annettiin vääriä tietoja, joten siihen kannattaa varautua, että joutuu itse vaatimalla vaatimaan ammattitaitoisia, lainmukaisia ja oikeita neuvoja. Olin kyllä todella hämmästynyt tilanteesta, koska yleensä verotoimistossa kaikki on sujunut hyvin ammattitaidolla.

Huomaa, että ansaitset ja tarvitset aina verokortin Suomesta, jos saat Suomesta palkkaa, väittivät he Suomessa mitä tahansa! Suomen palkanmaksaja ei voi soveltaa verosopimusta automaattisesti vaan sen on toimittava aina verokortin mukaan oli prosentti sitten 100% tai 0%. Jos verokorttia ei ole, veroprosentti on 60%. Tätä nollaprosenttia yritinkin tavoitella heti alkuun, mutta minun tapauksessani se ei onnistunut ja vaativat asumistodistuksen.
www.amerikassa.com
työlupa
sosiaaliturvatunnus
pankki
vakuutukset
verotus
 
 
 
 
 
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker