Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
Maryland
Gaithersburg, MD

Joulukuussa 2010 kävimme suureen puistoon (Seneca Park) järjestetyssä kohteessa Winter Lights, jossa tietylle matkalle oli aseteltu erilaisia talveen ja jouluun liittyviä valoja. Kohteessa ajettiin omalla autolla reittiä, jonka varrella pimeässä näkyi hauskoja valoja erilaisin teemoin, kuten vapaasti suomennettuna nallemaa, pingviinit, joulupukin maa jne. Monet valoista myös liikkuivat eli niistä oli tehty hauskoja sarjoja tuomaan liikkeen tuntua esim. nallet heittelivät lumipalloja toisilleen tien yli, piparit tekivät kuperkeikkoja tien yli, porot tai peurat loikkivat kaaressa tien yli, kelkkailijat laskivat kelkoillaan mäkeä ja järveen asetettu veneilijä onki veneessään.
Muutama onnistunut otos Winter Lights, Gaithersburg, MD
Crystal Grottoes, MD

Vappuviikonloppuna 2011 ajelimme Marylandissa ja West Virginiassa. Kesäiset maisemat olivat upeita. Pysähdyimme kävelemään parissa National Parkissa sekä Battlefield Parkissa. Eteen tuli myös Cracker Barrel Old Country Store, jossa oli ihania ja idearikkaita lahjatavaroita.

Marylandin suurin ja luonnonmukaisena pidetty luolasto oli pääkohteemme. 15 USD pääsylippuun sisältyi opastus. Opas kertoi historiasta ja luolien muodostumisesta. Muodostelmat olivat upeita ja koko luolasto ihastuttava. Olisi tehnyt mieli lähteä seikkailemaan vielä pidemmälle kuin mitä kierros kattoi. Luola oli paikoin valaistu. Opas kohdisti myös taskulamppuaan hurjan pitkiin luolakoloihin, jotka jatkuivat silminkantamattomiin. Kuvia kolojen jatkumosta ei saanut, koska valo ei riittänyt. Olisipa aika coolia vaikka moiset viinikellarin seinät!

Luolasto MD http://www.crystalgrottoescaverns.com/

Luolan muodostelmia, Crystal Grottoes, MD
Sirkus, Cole Bros, MD

Äitienpäiväviikonloppuna toukokuun alussa 2011 kävimme maailman suurimmassa (tai niin ne ainakin väittävät) kiertävässä telttasirkuksessa Cole Bros Circus of the Stars. Olihan se kerran elämässä nähtävä, vaikka eläinsuojelujärjestöjen toimintaa seuranneena tiesin kamalia tarinoita eläinten oloista kulissien takana. Ovat mm. ahtaissa rautahäkeissä ilman mitään virikkeitä ja koulutussessioissa kokevat hirveätä stressiä ja väkivaltaa. Muista laiminlyönneistä puhumattakaan. Tämä ei ollut kuitenkaan Ringling Bros, jonka julmuuksista on julkisuudessa puhuttu. Enää en kyllä tue moista eläinten riistoa oli mikä Bros tahansa.

Show kesti pari tuntia. Alkuun sirkustirehtööri toivotti katsojat tervetulleeksi ja noustiin kuuntelemaan kansallislaulu. Alussa ja väliajalla katsomoissa liikkui hattaraa, popkornia ja juomista tarjoavia myyjiä. Teltan edessä oli myynnissä muita snack-vaihtoehtoja ja muuta krääsää kuten puhallettavia leluja, valomiekkoja ja kaasuilmapalloja. Ohjelmassa oli tiikeriryhmän temppuja, trapetsitaiteilijoita, elefanttien temppuja, pinkkien puudelien temppuja, voima- ja tasapainoesityksiä, naruissa ja verkoissa roikkuvia voimistelijoita, kaviollisten temppuja kamelin, laaman, hevosten ja ponien kera, klovnien humoristisia esityksiä, ihmiskanuunankuula, motoristien vaarakammio jne. Tiikereitä oli kahdeksan ja kouluttajia kaksi. Olihan se hienoa ja jännittävää, mutta ei kissaeläimelle jos ei millekään eläimelle ollenkaan luontaista. Voi vaan miettiä miten ne on koulutettu.. Elefantteja oli kolme temppuilemassa. Jännittävimmiksi koin trapetsitemput ja motoristikuplan, jossa ajoi kolme mopoa yhtäaikaa. Ihmisillä sentään on vapaa tahto osallistua moiseen ja huimapäiden rohkeutta on jännittävää katsoa.

Sirkus http://www.colebroscircus.com
Muutama kuva sirkuksesta, MD
NASA, MD

NASA (National Air and Space Administration) piti toukokuussa 2011 yhden lauantain ovensa auki naapurustolle heidän toimintaansa tutustumista varten. Täällä monet firmat pitävät ns. avoimia ovia tai community days kansalaisille. Muulloin näihin kansallisiin tutkimuslaitoksiin ei pääse ja ne ovat hyvin tarkoin suojattuja ja aidattuja valtavia alueita. Nytkin vain muutaman rakennuksen muutama osa oli esillä kierroksia varten. Tilaisuus oli järjestetty hyvin hienoine karttoineen ja ilmaiskuljetuksineen (shuttle), joita tällä kertaa hoiti koulubussit useilta eri parkkialueilta. Pääsinpähän koulubussin kyytiin!

Keskellä aluetta oli ulko-Mall, jossa oli ruoka- ja herkkukojuja. Rakennuksissa oli järjestettyjä luentoja, erilaisia demonstraatioita ja lapsille esim. joku iso legojuttu ja muita minityöpajoja ja videoita yms. Joissakin rakennuksissa oli opastettuja kierroksia ja sai tutustua millaisessa ympäristössä NASAlaiset tekevät töitä ja mitä kaikkea NASAn toimintaan kuuluu. Olimme parissa kierroksessa mukana ja näimme mm. valvomoita, joissa seurataan avaruudessa olevien astronauttien tilaa ja setvitään ongelmia ja keksitään, kootaan ja testataan hätävarakyhäilyjä (mock ups) ennen avaruusasemalla käytäntöön soveltamista. Näimme myös osien kokoamista tehtaassa, satellittien valvomoita, kuun valvomon, suoraa kuvaa kuusta ja maapallosta, astronauttien kieputinlaitteen ja saimme paljon tietoa sääilmiöiden ja ilmaston seuraamisesta ja kaikesta maan ja taivaan väliltä. Alueella on Visitor Center, joka on avoinna muulloinkin. Siellä oli myös kaikenlaista tietoa, avaruussukkulan ohjaamo ja lahjatavarakauppa.
Muutama kuva NASAlta, MD
Drive-In Movies, Baltimore MD

Kävimme kokemassa periamerikkalaiset ulkoilmaelokuvat toukokuun lopulla 2011. Tätä drive-in elokuvakokemusta odotin todella paljon ja hauskaa oli! "Muutama muukin" oli elokuvaillassa. Drive-In on amerikkalaisten juttu. Täällä on paljon drive-in apteekkeja, drive-in pankkeja ja muita vastaavia nopean asioinnin paikkoja drive-thru ruokapaikkoja enää edes manitsematta.

Bengiesin drive-in teatterilla on Yhdysvaltain suurin screeni. Musiikki tulee auton omaan radioon tietylle FM kanavalle. Ja äänen laatu olikin tosi hyvä. Kuvan näki hyvin. Heillä oli näytännössä tuolloin African Cats, Pirates of the Caribbean 4 ja Thor. Drive-In lipputiski eli portit aukesivat tuntia ennen ekan näytännön alkua, tässä tapauksessa 19.00. 9 USD:lla sai katsoa kaikki elokuvat. Liikennettä ohjattiin portin jälkeen ja kaikki hoitui sujuvasti. Autot ajettin sellaisten lähetintolppien tai vastaavien viereen niin, että tolppa on mahdollisimman lähellä takaovea jättäen kuitenkin vieressä olevaan autoon väliä. Isommille pick-upeille ja SUVille oli tietty alue, koska ovat korkeampia. Vain toisesta yhtä korkeasta autosta voi nähdä niiden yli. Ihmiset istuivat autoissaan ikkunat auki, auton edessä retkituoleilla tai vilteillä, pick-upiensa lavalla tai SUViensa peräkontissa luukku auki auton perä screeniin päin. Alueella oli snack baari, josta sai hodareita, pitsaa, popcornia, karkkia, hattaraa, juomaa ja sen semmoista. Omia juomia ja ruokia alueelle ei saa tuoda, ellei osta etukäteen lupaa 10 USD:lla. Bengies tekee ainoan voittonsa ruokamyynnillä.

Omistaja kuulutti livenä elokuvat ja toisti joitakin käyttäytymis- ja järjestyssääntöjä. Alueella ei saanut valokuvata lainkaan, joten fiilis on vain muistoissani enkä voi siis cooleja tunnelmakuvia näyttää. Alkuun tuli periamerikkalainen kansallislaulu, jonka aikana ihmiset seisoivat autojensa edessä. Joka paikkaan tämä kansallislaulu tunnutaan ujutettavankin.. Sitten näytännöt alkoivat. Näytäntöjen päätteeksi ja jos kuuluttaja muutoin väliajalla houkutteli, annettiin aplodit vilkuttamalla auton etuvaloja. Muuten valoja ei saanut pitää päällä. Näytäntöjen välissä oli väliaika (intermission). Snack bar ja wc:t olivat käytettävissä koko elokuvasession ajan. Söimme perinteisesti hodarit, foot long hodarin, jumboämpärin popkornia ja corn dogin. En ollut aikaisemmin tätä ilmeisesti maissileipämäiseen taikinaan leivottua nakkia, hodaripötkyläntapaista tikkuun leivottua herkkua maistanut, joten sekin oli uusi makuelämys. Ihan ok, mutta lopulta melko mauton. Maissi antaa kuitenkin mukavan makean maun vivahteen. Hodareihin sai itse laittaa lisukkeet snack baarissa ja popkorniinkin oli tarjolla sulaa voita. Nam!

Istuimme automme etupenkeillä vallan mukavasti. Auton lisävarusteet cup holderit ja muut tasot olivat käteviä. Popkornikulho oli välissämme ja juomat ulottuvilla. Screenille näki hyvin ja kuvan ja äänen laatu olivat tosiaan parempia kuin olin kuvitellut. Istumisen kestää parin elokuvan ajan, mutta sitten penkkien kovuus alkaa jo puuduttaa. Vaikka niitä saa kallistettua ja tyynyjä sun muita niskan alle laitettua, niin kaksi elokuvaa on kai maksimi. Myös väsymyksellä voi olla osansa, koska viimeinen elokuva alkoi vasta vähän yli puolen yön. Jätimme Thorin väliin ja ajelimme yöllä takaisin kotiin. Toisen elokuvan jälkeen lähti suurin osa muistakin pois, joten ruuhka ja jonot alueella olivat aika isot.

Ehdottomasti käymme toistekin! Jotenkin kiva istua vapaasti omassa autossa tai halutessaan ihan siinä ulkona auton edessä. Joskus täytyy kokeilla myös SUV:n takakontissa makoilua. Drive-In Theatressa kannattaa käydä alkukesästä (2011 toukokuun loppu vielä ok), jolloin auringon laskettua lämpötilakin laskee vielä jonkin verran. Keskikesän hellesäässä monta tuntia ei olisi herkkua, koska pimeällä on miltei yhtä kuuma kuin päivälläkin. Niin ulkona kuin autossakin. Ilmastointia ei voi käytää, koska auto ei saa olla käynnissä eikä ulkonakaan viilenny.

Drive-In Theatre http://www.bengies.com
Popcorn jumboämpäri riitti kahdelle kahteen leffaan
Amerikkalainen jalkapallo, playoffs, MD

Suomalainen tuttavamme pelaa DC Divas naisten jenkkifutisjoukkueessa. Kävimme kannustamassa häntä playoffseissa Marylandin kentällä kesäkuun lopulla 2011. Peli ja säännöt eivät heti auenneet, mutta lopulta ymmärsi sentään jotakin. Alueelta sai hakea kaikenlaista pikaruokaa ja juomaa alkoholijuomat mukaan lukien. Väliajalla pieni bändi ja jonkinlainen cheerleadereiden voimistelujoukko tanssahteli ja joukkueiden maskotit hauskuuttivat mm. kilpailulla, jossa tasaisin välein ripotellut peliasun kappaleet päällensä nopeiten laittanut voittaa jne. Veikeätä jenkkifutiksessa on nimenomaan jokaisen pelaajan "erityistehtävät". Tosi monenlaista tyyppiä oli pelaamassa eikä toisen pelaajan tehtävään voi sekaantua. Massiivinen ja iso tyyppi hoitaa tietyt hommat ja pieni ja ketterä tietyt. Valtavien kehojen ei tarvitsekaan juosta eikä pienten taas liiskautua.

Jenkkifutiksesta suomeksi http://2minuutinvaroitus.com ja sieltä Pelikenttien Diivat löytyy blogikirjoituksia.
Otoksia pelistä, MD
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
www.amerikassa.com
Dinosaur Park, MD

Elokuun alussa 2011 kävimme Dinosaur Parkissa, joka sijaitsee Laurel, Maryland. Kyseessä ei ole mikään Visulahti tai Natural History Museum vaan pieni puisto aitoine kaivauksineen ja fossiileineen. Marylandin alueelta on löydetty paljon fossiileja. Osavaltion oma dinosaurus on Astrodon johnstoni. Tämä Prince George countyn esiintymä on yli 100 miljoonaa vuotta vanha. Alueelta on löytynyt niin dinosaurusten kuin kasvien ja varhaisten nisäkkäidenkin fossiileja. Fossiilit eli jäänteet ovat useimmiten tietysti pieninä paloina tai vaikkapa hampaita, luita, kynsiä tai kilven osia.

Aluksi luettiin sisäänkäynnin suulla olleet tietotaulut, jonka jälkeen istuttiin kivitasanteille ja paleontologi kertoi alueen historiasta. Sitten siirryimme pöydän ympärille, jossa toinen paleontologi esitteli alueelta löytyneitä oikeita fossiileja ja kertoi miten toimitaan. Pääsimme itse leikkimään paleontologia ja etsimään fossiileita, joita monet kävijät ovat oikeasti löytäneet. Löytöjä ei saa omaksi, mutta niihin yhdistetään oma nimi, jos sellaisen onnistuu löytämään. Ajoittain tulee myös niin merkittäviä löytöjä, että ne viedään Smithsonian museoon talteen.

Keltaisella nauhalla rajatulta alueelta, rinteen reunamilta etsittiin kaikenlaisia mahdollisia fossiileja ja välillä vietiin niitä paleontologeille tarkistettaviksi. Eipä mitään oikeata löynyt, mutta pari kertaa jopa paleontologinkin piti katsoa suurennuslasilla tarkemmin jotakin kappaletta ja yksi avustajakin sanoi, että olen kuitenkin oikealla tiellä värisävyjen suhteen. Joku vanha hiiltyneen näköinen puukarahkan pala vain osui eteen ja erilaisia kiviä. Mitään ei saanut kaivaa, vaan ajoittain veden huuhtomaa rinnettä tutkittiin vain silmämääräisesti, pyyhkäistiin irtomaata päältä ja kokkareita nosteltiin varovasti ja tarkastettiin onko millään puolella kikkaretta mitään tutkimisen arvoista. Etsiskely oli ihan jännää jonkin aikaa, kunnes kuumuus alkoi läkähdyttää. Eipä olisi kuitenkaan minun ammattini tuo paleontologi!
Dinosaur Park, Laurel, MD
 
Medieval Times, Hanover, MD

Kävimme marraskuun lopulla 2011 Medieval Times -teemaravintolassa. Ravintolassa syödään keskiaikaisesti käsin ja seurataan edessä olevalta areenalta turnajaisshowta ritareineen ja hevosineen. Rakennus on ulkoa ja sisältä kuin linna. Aulassa on lahjatavaroita, haarniskanäyttely, baaritiski sekä kidutusmuseo. Aleliput olivat veroineen ja käsittelymaksuineen noin 40 USD. Normaalihinta on 60 USD paikkeilla.

Ruoka oli herkullista ja sitä riitti. Alkuruoksi oli tomaattikeittoa ja valkosipulileipää, pääruoaksi puolikas kana (ei pelkkä kanankoipi), ribs ja uuniperunaa, jälkiruoaksi omenahillotäytteinen torttu ja teetä/kahvia. Tuo syömäni kana oli varmasti parasta kanaa, mitä olen koskaan syönyt. Aivan älyttömän maukasta, mureaa ja nahka ihanan rapsakka mausteineen. Käsin syöminen antoi myös oman kivan rennon vivahteensa. Keittokin juotiin suoraan kulhosta.

Tarjoilijat olivat pukeutuneet ajan henkisesti. Jokainen vieras sai pahvisen kruunun; ne olivat erivärisiä sen mukaan minkä väristä ritaria kuului kannustaa. Meidän pöytäporukkamme ritari oli keltaisissa asusteissa ja areenan osamme keltainen. Areenalla oli lyhyitä esityksiä, hevosia ja itse taisteluita. Kuningas kuulutti kansalle tornistaan. Haukallakin oli lentoesitys ja se sujahteli monta kertaa ylitsemme. Katsojat kannustivat ja buuasivat innokkaasti, meininki oli aikamoisen hauskaa!

Vaikka touhu saattaa kuulostaa lapselliselta, areena oli täynnä kaikenikäisiä ja lapset vähemmistönä. Minusta kokemus oli tosi hauska ja ruoka maittavaa. Kaikenkaikkiaan ravintolat, joissa seurataan syödessä jotakin showta ovat loistoidea.

Sinänsä hirvittävän brutaalia, että tällaista on ollut oikeastikin joskus ja taisteluissa on oikeasti kuoltu kansan huvitukseksi. Eläinsuojelunäkökulmasta hevosten olot kulissien takana arveluttavat, mutta toisaalta niillähän vain ratsastettiin pari tuntia, että eipä tuo nyt kovin rankkaa toivottavasti niille ole. Oman ritarimme heppa tosin näytti välillä tukehtuvan kuolaimiinsa.. ja ahdistuneesti nyökytti päätään ja kieli roikkui suusta! Sitten kun se sai seuraavaan esitykseen vaatteet pois päältä, se näytti rauhoittuneen.

Medieval Times http://www.medievaltimes.com
Medieval Times, dinner and tournament, MD
 
Ghost town, National Park Seminary, MD

Amerikassa on monia kiehtovia hylättyjä ja autioituneita kaupunkeja, kaupunginosia ja rakennuksia. Itärannikolla asutaan kuitenkin niin tiheästi, että pääasiassa aavekaupungit ja rakennukset restauroidaan käyttöön eikä niitä jätetä autioitumaan. Kohteissa, joita itse netistä tutkin ei mitenkään kummittele eikä niitä markkinoida sillä tavalla.

Kävimme joulukuussa 2011 vilkaisemassa tässä lähistöllä National Park Seminaryksi nimettyä aluetta, joka 1800-luvulta alkaen toimi tässä järjestyksessä hotellina, tyttökouluna ja armeijan toimipisteenä. Onneksi muutama rakennus oli vielä alkuperäiskunnossa, jotta niitä saattoi tutkiskella. Jokin näissä vanhoissa ränsistyneissä rakennuksissa kiehtoo valtavasti. Se historia ja arkkitehtuurin persoonallisuus kai ne pääasiassa valloittavat. Suurin seminary kompleksi oli jo uudistettu asumiskäyttöön eikä siinä enää näkynyt historian havina muualla kuin arkkitehtuurin ja muotojen säilymisessä. Upeita rakennuksiahan ne ovat uudistettuinakin, mutta jotenkin modernit värit ja virheettömät pinnat kuitenkin tuntuvat tylsiltä. Hienoa on kuitenkin, että rakennukset on restauroitu hyötykäyttöön eikä jätetty ränsistymään. Asuntojen hinnat hipovat tietysti pilviä tällaisissa historiallista arvoa omaavissa rakennuksissa. Asuintaloksi restauroitu vanha mylly sekä itämaisvaikutteinen talo oli vasta myyty. Melko persoonalliset kodit etten sanoisi! Aina olisi joku pällistelemässä pihanurkilla, mutta ehkä siihen tottuisi. Loistava ideahan olisi perustaa niihin firman liiketilat.

Parhaat ghost townit löytyvät tietysti syrjäisiltä alueilta, jotka on todella hylätty eikä alueita muuttoliikkeen vuoksi aiotakaan ottaa enää käyttöön. Näitä on paljon mm. Texasissa. Tosi paljon kiehtoisivat ikivanhat länkkärileffojen kylät saluunoineen, mielisairaalat ja hotellit. Ehkä joskus!
Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko tai jotain, MD

Monet pikkukirkot ovat Amerikassa hienoja ja idyllisiä. Tämä kirkko oli kuitenkin valtava, moderni ja erikoinen, emmekä tunnistaneet sitä edes kirkoksi vaan mietimme mikä ihme se oikein on, kun Interstate 495 ajaessa se pisti aina silmään ja täytti yhdellä kohtaa koko maiseman ja pimeällä oli valaistu näyttäen kuin joltakin metallinhohtoiselta linnalta. Ajoimme joulukuussa 2011 sen pihaan ja totesimme sen tosiaan olevan jonkinlainen kirkko. Autoja oli paljon ja ihmisiä puvut päällä, joten emme viitsineet mennä kysymään visitor centeristä voimmeko käydä kuvaamassa kirkon sisätiloja. Visitor centerin luulisi olevan samanlainen kuin Suomessa on niitä miksi niitä tiloja nyt sanotaankaan. Itse kirkosta tuli mieleen, että melko massiivisia luksusrakennuksia kirkollisveroilla tai millä rahoilla sitten lieneekään rakentelevat...
 
 
Vanhaa ja entisöityä,
National Park Seminary, MD
Kirkko, MD