Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
Flora & Fauna
Luonto

Kuvittelin New York Cityn läheisyydessä sijaitsevan New Jerseyn olevan betonibunkkeria ja rakennusta rakennusten perään, mutta metsään meni! Nimi Garden State (puutarhaosavaltio) pitää kyllä kutinsa. New Jersey on todella vihreä ja vehreä! Maissipeltoja, metsää, nurmialueita, heinikkoa löytyy yllin kyllin ja useita highwayta reunustavat suomalaisten metsien kaltaiset metsät. Marylandin luonto tai eläimistö ei poikkea paljonkaan New Jerseyn luonnosta, vaikkemme olekaan enää niin maalla.

Asuinalueemme NJ:ssä oli vehreä ja kaunis sitä reunustavan metsän ja alueelle sijoitettujen lampien ja puuistutusten vuoksi. Nurmialuetta oli paljon. NJ:ssä oli hyvin tasaista, Marylandissa taas on enemmän kumpuja ja mäkiä. Metsää ja nurmialuetta on runsaasti ja takapihaltamme metsän reunasta joen varrelta lähtee mukava pitkä kävelyreitti järven ympäri. MD:ssä on paljon puistoja (park / state park).

Etelä- ja Kaakkois-New Jerseyssä eli rannikolla on enemmän havukasvillisuutta. Asutusta on tietysti myös enemmän rannan houkuttelevuuden vuoksi, joten kasvillisuutta ei asutuksen paikkeilla kovinkaan ole. Pohjois-New Jerseyssä ja New York -osavaltion länsi- ja kaakkoisosassa taas vuoristot tekevät maisemat upeiksi. Upeita vuoristomaisemia pääsimme ihailemaan ajelullamme Niagaran putouksille.

Puulajeista yleisimpiä ovat tammi ja vaahtera. Kirsikkapuut viihtyvät tässä ilmastossa mainiosti. Muiden kasvien ja puiden nimiin en ole perehtynyt tarkemmin. Koivuakin löytyy.

Eläimet

Alla mainittuja eläimiä on täällä samalla tavalla runsaasti kuin vaikkapa Suomessa variksia, sorsia, oravia, siilejä. Pahoittelen, jos luokitus ei vastaa oikeaoppista biologiaa, mutta ymmärtänette kuitenkin mistä elukoista kyse.

Linnuista erikoisimpia:
haukat, kotkat, korppikotkat, villihanhet, korpit, villikalkkunat, värikkäät laululinnut kuten punainen kardinaali

Haukkoja liitelee usein ilmassa, mustat korpit ovat ihan peruslintuja, villihanhet elelevät mielettömän suurissa parvissa. Suloisimmat villihanhen poikaset näin pääsiäisen aikaan 2011, kun ne olivat vasta kuoriutuneita kellanvihreitä palleroita. Läheisen järven ympäristössä pesi ja muni monta hanhipariskuntaa ja suojelevaisten vanhempien sähinää sai kuunnella koirien kanssa ohi mentäessä. Joka viikonloppu kävimme vilkaisemassa miten poikaset olivat kasvaneet. Kesäkuun puolessa välissä ne olivat jo emojensa värisiä miltei kauttaaltaan ja pörröisyys miltei kokonaan poissa.

Epäilin havaintojani 2009, mutta 2011 bongasin niin monta korppikotkaa, että korppikotkien olemassaolo vahvistui. Sateen jälkeen kymmenet korppikotkat (Black Vulture) leyhyttelivät siipiään taloyhtiömme useiden rakennusten katoilla. Kuivattelevat suuret korppikotkat olivat kyllä aika erikoinen näky varsinkin siinä vaiheessa, kun kaikilla yksilöillä oli siivet levällään. Samanlainen erikoinen satojen ellei tuhansien tällä kertaa mustien korppien kokoontuminen tapahtui syyskuussa 2011 ennen auringonlaskua. Havainto on lukemani perusteella normaali: korpit kokoontuvat usein ennen auringonlaskua ja yöpuulle menoa. Määrä vain jaksaa hämmästyttää edelleen.

Buzzard ja Vulture tarkoittavat eri asiaa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Yhdysvalloissa korppikotkasta käytetään usein nimeä buzzard. Monesti ne sekoitetaankin tämän vuoksi toisiinsa ainakin nimellisesti, nimittäin monissa Euroopan maissa taas haukasta käytetään sanaa buzzard. Niillä on höyhenet myös päässä ja kaulassa; no sillä tavalla kuten meidän tuntemalla haukalla onkin. Käytän siis sanaa vulture korppikotkasta.

Seuraavissa linkeissä MD lintuja:
http://www.mdbirds.org
http://www.pbase.com/linthicum/birds_in_maryland

Erikoisimpia nisäkkäitä:
murmelit, peurat, maaoravat, mustat oravat, pesukarhut, haisunäädät, opossumit, kojootit.

Murmelit puputtavat heinää pelloilla ja puistoissa, joissa on laajoja nurmialueita. Oman takapihan metsikön reunassa majailee myös ainakin yksi murmeli, jonka olen nähnyt tosi läheltä. Kamera vaan ei taaskaan sattunut olemaan mukana. Myös peuroja seikkailee takapihallamme metsän reunassa, mutta ne ovat usein myös liikenteen uhreja (road kill), koska ne liikkuvat paljon teiden läheisyydessä. Aukeilla nurmialueilla saattaa nähdä useita peuroja tai peuralauman. Metsässä pusikoista on myös poukannut pari peuraa luontopolulla kävellessämme.

Pesukarhuja, haisunäätiä ja opossumeja jää usein myös autojen alle, koska ne liikkuvat pimeällä. Olen nähnyt vain yhden opossumin ylittävän tietä, haisunäätää en halua kohdatakaan! :-D Marylandissa erityisesti pesukarhuilla (racoon) esiintyy raivotautia (rabies). Ne ovat tartuttaneet sitä myös kulkukissoihin, joten pusikoissa erityisesti koirien kanssa liikkuessa on oltava varuillaan. Sylki mihin tahansa haavaan tai limakalvoon tartuttaa ihmisenkin, koirilla on onneksi rokotukset kunnossa. Minun suosikkielukkani on ehdottomasti murmeli - kömpelön oloinen, paksu ja suloinen jyrsijä! Juonkin Woodchuck-merkkistä siideriä ihan murmelietiketin vuoksi. ;-) Murmeli on englanniksi woodchuckin lisäksi groundhog.

Mieheni väitti nähneensä kojootin kerran iltalenkillämme sumuisessa kauhuelokuvamaisessa maisemassa oman pihan nurkilla. Itse menin koirien kanssa takaisin sisälle, kun en tajunnut mistä elukasta on oikein kyse. Luulin jo, että mustakarhu tai raivotautinen kulkukoira. Mies sai elikon hätyytettyä metsään ja päästiin jatkamaan kävelyä. Eihän niistä mitään vaaraa ole ainakaan parista yksilöstä, jos ovat ihan terveitä. Vauvoja ja pieniä lemmikkejä ovat jossakin napanneet, mutta tuskin täällä.

Hyönteisiä:
Tulikärpäset (firefly tai lightning bugs) ilmestyivät NJ:ssä kesäkuun puolivälissä, MD:ssä toukokuun lopulla. Niiden kipinätanssia on valloittavaa seurata illan hämärtyessä puoli yhdeksästä alkaen. Marylandin tulikärpästanssi on aivan uskomattoman kaunis metsän reunassa. Koko metsä välkehtii tasaisesti latvoja myöten ihan kuin jouluvalot tai tähtitaivas! Yritin etsiä olemassaolevaa videota, mutta kukaan ei ole kuvannut näin upeaa kipinöintiä kuin mitä takapihaltamme löytyy. Itsellä ei ole videokameraa ja pelkään, ettei siinäkään näkyisi hentonen välkehdintä. Välkehdintä on ehdottomasti nähtävä itse paikan päällä, se on aika veikeä näky.

Etelänmeiningin ja trooppisen fiiliksen aiheuttavat New Jerseyssä kesäkuun lopussa, Marylandissa toukokuun lopussa puihin ilmestyvät voimakkaasti sirittävät sirkat (tree cricket) tai kaskaat (cicada). Voimakas siritysääni on molemmilla hyvin samankaltainen, joten lajista voi helposti erehtyä. Todennäköisesti ne olivat ainakin Marylandissa sirkkoja, koska näin iltaisin muutaman sellaisen hyppelevän tiellä. Kaskaiden pitäisi olla isohkoja kärpäsen ja koppakuoriaisen sekoituksia ulkonäöltään.

Syys-/lokakuussa iltojen kylmetessä isohkot, lentävät, pääasiassa harmittomat kovakuoriaiset (Stink Bug) pyrkivät sisätiloihin. Olen törmännyt niihin muutaman kerran; erityisesti ne tykkäsivät majoittua verhojemme väliin. Stink Bug päästää voimakasta pahaa hajua ahdistettuna tai tapettuna. Nämä bugit olivat sitten kai jotenkin pökerryksissä, koska niistä ei kyllä jäänyt kuin iso märkä läntti tapettaessa. Hyvä niin, sanovat hajun olevan kaamea.

Erikoinen näky oli asuintalomme käytävässä nököttävä susihämähäkki (Wolf Spider). Se näytti pieneltä karvaiselta tarantellalta, mutta oli liian iso kyllä liiskattavaksi. Mietimme jo, että onko joltakin kadonnut lemmikkihämähäkki, mutta googletettuamme lajiksi paljastui hieman ruman ja pelottavan näköinen susihämähäkki. Ne eivät tee verkkoa vaan metsästävät saaliinsa. Myrkky ei ole ihmiselle vaaraksi, mutta purema tuon kokoiselta karvakintulta kyllä tuntuu. Iltahämärässä kävelyteillä näkee muitakin isoja hämähäkkejä. Lämpöisessä etelässä niitä on tietysti enemmän ja kokokin suurempi.

New Jerseyssä näin metsän reunassa talon kivijalan vieressä törröttävän todella suuren vaaleanvihreän ruokoilijasirkan. En ollut taas uskoa silmiäni ja luulin sen olevan jonkun karannut lemmikki, kun kurkotin katsomaan sitä ihan läheltä. Rukoilijasirkka se kuitenkin oli kaikessa jotenkin humoristisessa ulkomuodossaan.

Heinäkuun puolivälissä törmäsin erikoiseen suureen oranssiin perhoseen. Sen siivet olivat tosi suuret (leveys kämmeneni ilman sormia) ja jotenkin kumimaiset ja ruumis todella iso, paksu ja toukkamainen. Etsin netistä kauan, mutten tunnistanut. Se on kuitenkin todennäköisesti moth (koiperhonen, mutta täysin eri laji kuin vaikkapa Suomen vaatekoit). Täällä moth-lajeja on noin 10 kertaa enemmän kuin perhoslajeja ja monet niistä ovat todella suuria, värikkäitä tai erikoisilla kuvioilla varustettuja.

Hyttysistä mainitsin vanhassa blogissani ja Arjen ABC:ssä. MD:ssä sateen jälkeen, kun ilma seisoi, kaikkialla oli hyttyspilviä kävelit minne tahansa, erityisesti metsän reunassa ja nurmialueilla. Koko ajan sai huitoa eikä siitäkään ollut mitään apua. Tämän huomasin kesäkuun puolessa välissä yhtenä päivänä. Muutoin näistä inisemättömistä hyttysistä ei ole ollut minkäänlaista haittaa lukuunottamatta illanistujaisia NJ:n parvekkeella. Helteet karkottavat itikat kuitenkin pian. Nurmialueiden myrkytys (pesticide) hävittää myös itikoiden (mosquito) munia tai mitä ne nyt ovatkaan.

Muut:
Olemme nähneet NJ:ssä käärmeen ylittävän luontopolkua ja joen varrella päivää paistattelevat kaksi kilpikonnaa. Myös MD:ssä tekojärven tai ison lammen rannalla kilpikonnat tykkäävät istuskella pintaan pilkistävien puunrunkojen ja puukarahkoiden päällä. Nämä kilpparit olivat sellaisia kämmenen puolentoista kokoisia, mutta tuttavani kertoi myös nähneensä jonkin isomman lajin näillä main.
Murmeli NJ:ssä keväällä 2010
4-5 hanhiemoa poikasineen kesäkuussa 2010 - kuvaan mahtui vain pari poikuetta mielettömästä letkasta!
Korppikotkien siipien kuivattelu sateen jälkeen maaliskuussa 2011
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker
Myrkylliset lajit

Hämähäkeistä myrkyllinen (venomous, poisonous) on mustaleski (Northern and Southern Black Widow) ja Brown Lecruse. Kyseiset hämähäkit ovat harvinaisia ja välttelevät ihmistä, mutta niitä kuitenkin on täällä. Musta leski on musta kirkkaan punaisella kuviolla. Ruskean hämähäkin voi sekoittaa helposti ruskeahkoon kotihämähäkkiin, joten tapankin aina kaikki hämähäkit. Brown Lecrusen erottaa siitä, että se ei tee lainkaan verkkoa. Daddy Long Legs on myös myrkyllinen, mutta ei pysty puremaan ihmisihoa.

Käärmeistä myrkyllisiä ovat Northern Copperhead ja Timber Rattlesnake. En jaksa opetella myrkyllisten lajien ulkonäköä, vältän kaikkia hämähäkkejä ja käärmeitä joka tapauksessa.

http://www.dnr.state.md.us/wildlife/Plants_Wildlife/vsnakes.asp

New Jerseyn ja Marylandin myrkylliset lajit ovat samat.
Sadat ellei tuhannet mustat korpit peittivät useita asuntoyhtiömme rakennusten kattoharjanteita syyskuussa 2011