Aatoksia Amerikasta
Ulkosuomalaisena USA:ssa
 
Arjen ABC
Satunnaisia asioita

Tällä sivulla voit lukea satunnaisista arkisista asioista aakkosjärjestyksessä. Sivun oikeassa reunassa on aakkosellinen valikko. Arki alkoi sujua Amerikassa vähän samaan tahtiin kuin uudessa työpaikassakin: kahden kuukauden sisässä kaikki tuntuu olevan jo selvää ja neljän kuukauden kuluttua täysin tuttua ja asiat etenevät huomaamattomasti.

Alet

Kaupat houkuttelevat asiakkaita mitä erilaisimmilla alennuspäivillä. Useat alennuspäivät ovat vain houkuttimia ja mainoskikkoja, eikä todellisia löytöjä edes ole tai sitten ne on hyvin lyhyessä ajassa jo myyty loppuun. Mm. kiitospäivän jälkeen alkaa suuren suuri teema-ale (Black Friday / After Thanksgiving Sale). Hulluinta on, että ale alkaa kello 04-05 aamuyöstä! Muita aleja olen nähnyt alkavan kahdelta yöllä, puolenyön aikaan jne. Alet voivat kohdistua myös tiettyihin tunteihin kuten 24-04 (After Midnight Sale) ja 06- (Early Birds Sale).

Aseet

Amerikassa aseen ostamiseen tarvitaan vain ajokortti ja rahaa. Osavaltiokohtaisista rajoituksista en tiedä. En tiennyt ennen tänne muuttoani selkeätä kantaani aseisiin, mutta nyt tiedän. Kaliforniassa tuttavani taloon murtauduttiin ja ajatukseni kirkastui. Tuttavaani lainaten: Jos kaikilla pahiksillakin on aseet, miksei sinullakin olisi? Esim. Chicagossa ollut käsiasepanna kumottiin taannoin (2010) ja kansa sanoi, ettei halua olla enää saalista rikollisille.

Astiankuivauskaappi

Sitä ei ole olemassa, toki Ikea ja jotkut ketjut ovat alkaneet niitä tuoda tännekin. Pöytätasoille on kuivaustelineitä.

Autokoulu

Autokouluhan on tunnetusti suomalaiseen autokouluun verrattuna aivan naurettava. Se voinee vaihdella toki osavaltioittain, mutta pääasiassa siihen kuuluu näkötesti, kirjallinen ja ajokoe. Kirjalliseen luetaan manuaali. Kirjallisessa kysytään monivalintakysymyksillä aivan epäolennaisia kysymyksiä, kuten millaiset rajoitukset kellonajallisesti ovat tietyllä erityisajokokeiluluvan saaneella, montako dollaria saa sakkoja mistäkin rikkeestä, mitä miedon alkoholin määrää vastaa vahvan alkoholin se ja se määrä, mikä tie tietyn niminen tie/liittymä on ja missä se sijaitsee, ei niinkään miten siinä tulee toimia. Erilaisia ajotilanteita, ympäristöön reagointia, liikennesääntöjä ei käsitellä miltei lainkaan. Minun ei tarvinnut osallistua ajokokeeseen lainkaan konvertoidessani EU-ajokorttia, mutta olen kuullut sen kestävän kymmenisen minuuttia ja siinä saatetaan vain ajaa oikealle, oikealle ja taas oikealle. Minä kun opettelin taskuun parkkeerausta iltahämärällä kadunvarsilla oikein urakalla!

Automaattinen puhelinvastaaja valikkoineen

Täällä suurin osa yhteyskeskuksista tai firmojen numeroista käyttää automaattivalikkoa. Ja jos siellä on pieninkin bugi tai virhe tai itse teet virheen, koko homma ja valikkojen läpi kahlaaminen on aloitettava alusta eikä läpi pääse sitten millään! Tiedätte varmaan niitä ”jos sinulla on sininen auto, paina 2, jos punainen, paina 3” ja jokaisen painalluksen jälkeen alkaa taas uusi jossittelu ja valikko… Kamalinta on, kun automaatti pyytää suullisesti luettelemaan vaikka pankkikortin numeron ja sen lueteltuani kone vastaakin ”anteeksi, en saanut selvää, luetteletko uudelleen”. Ja seuraavalla kerralla jokusen valikon jälkeen taas uudelleen numeroa luettelemaan eikä se kone saa selvää vieläkään, kun ilmeisesti äänenpainoni on jo niin vihainen ja huudan numerot. :-D Kerran aivastin ja kone meni ihan sekaisin, kyseli ”mitä sinä sanoit, en valitettavasti saanut selvää, voitko toistaa”. :-D Kannattaa siis varautua ikuiseen luuppiin. ;-)

Elektroniikka

Elektroniikka on Amerikassa edullisempaa kuin Suomessa, mm. televisiot miltei kolme kertaa halvempia. Kuvaputkitelevisiot ovat kaukaista historiaa, ja hifiä ovat tällä hetkellä Ledi- ja 3D-televisiot. HD (High Definition) ja digitaaliset lähetykset otettiin käyttöön täällä yhtä aikaa. Suomessa HDTV muutokset ovat vielä edessä. Oikeasti olen aika tietämätön näissä asioissa, joten huomaan vain ilmiselvät seikat. :-D

Gallona

Koska mittayksiköt ovat erilaiset kuin Suomessa, on vaikea hahmottaa pakkauskokoja näkemättä. Amerikkalaisten gallona tuntuu olevan suomalaisten litra, vaikka se onkin 4 litraa. Pakkauskoot ovat usein hyvin suuria ja gallonan maitotonkka on hankala käsiteltävä. Pienempiäkin pakkauskokoja on, mutta ne ovat usein kalliimpia. Shampoot ja pesuaineet ovat isoissa purkeissa. Nykyään kokoihin on jo tottunut ja voisi päinvastoin olla outoa nähdä Suomen pikkiriikkisiä purtiloita.

Huonekalut

Muutimme ilman huonekaluja ja astioita, joten ne piti hankkia ensimmäisenä. Ensimmäiset hankintamme olivat baarijakkarat, ilmapatjasänky ja kahdet kupit ja lautaset. Aterimet saimme pieneen tilaan matkalaukkuihin ja ne tuli siis mukanamme Suomesta.
Muutama päivä meni ilman huonekaluja, kunnes hankimme koko satsin olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja keittiöön. Huonekalukauppoja on moneen lähtöön. Muutamia esimerkkejä huonekalukaupoista: Raymor & Flanigan, American Signature Furniture, Jennifer, Ethan Allen, West Elm, Pier 1, Ashley Furniture, LaZboy, Bob´s Furniture ja The Dump. Toiseksi viimeisestä hankimme kaikki, koska huonekalut olivat edullisia, mutta silti laadukkaita. Viimeisen firman nimi (kaatopaikka) on aika luotaantyöntävä vai mitä?? Bobilla oli mielenkiintoinen tunnelma. Siellä tuntui soivan 80-luvun musiikki ja myyjäksemme sattui Danny De Viton kaksoisolento! :-D Bobilla on myös asiakkaille nurkkaus, jossa voi nauttia vapaasti irtokarkkeja, jäätelöä, kahvia, teetä ja virvoketta. Karkkeja on tosiaan parikymmentä isoa kulhoa, josta saa maistella mieleisiään.

Mielenkiintoista aivan alkuun oli, että vaikka kyselimme mm. Home Depotista (K-Raudan kaltainen) myyjiltä, kukaan ei tiennyt missä on huonekalukauppoja! Jotkut epäilivät, että niitä ei ole tällä alueella lainkaan. No ei niitä aivan vieressä ollut, mutta lähistöllä kuitenkin. Ja olisi jotenkin luullut ulkohuonekaluja myyvän Home Depotin nyt osaavan jotakin vinkkejä antaa. Googletimme verkosta ja ajelimme lähistöllä, mutta kaikissa tuntui olevan tosi kallista. Emme halunneet skandinaavisia huonekaluja, joten Ikeaankaan ei silloin lähdetty ajamaan. Ikea on New Yorkissa noin tunnin ajomatkan päässä. Olemme käyneet siellä kerran ja mukaan lähti laatikosto ja pikkutavaraa keittiöön. Kierrellessämme tosiaan tuo Bob´s tuli eteen ja olimme myytyjä. Tarvitsimme huonekaluja kiireesti ja kaikki miellytti riittävästi.

Huonekalukaupoilla on houkuttimena erilaisia rahoitusvaihtoehtoja sekä maksun lykkäämistä vuosilla. On osamaksuja ja monen vuoden korotonta maksuaikaa (esim. 2010 no money down until 2014).

Amerikassa on paljon autotallikirpputoreja (garage sale) ja joitakin kirpputoreja (flea market), joista voi tehdä myös huonekalulöytöjä. Me emme kuitenkaan halunneet mitään vanhaa, vaan halusimme kaikki uutta. Meillä ei myöskään olisi ollut kärsivällisyyttä etsiä löytö löydöltä huonekaluja, jotka tarvitsimme heti. Garage saleista voi kuitenkin tehdä sisustuslöytöjä ja ne ovat oiva paikka ideoiden etsimiseen. Garage salessa omakotitalonaapurusto myy omia tavaroitaan autotallissa ja etupihallansa. Yhteisöt (community) järjestävät niitä usein samaan aikaan, jolloin voi kierrellä useammalla pihamaalla tavaroita penkoen.

Useimmiten ajankohta myyjäisille on lauantai-sunnuntai aamusta aamupäivään. Saleista ilmoitetaan paikallislehdissä tai tien varsilla. Kauppa käy paremmin, kun moni koti ryhtyy hommaan samaan aikaan, koska yhden kodin tavaroita varten monikaan ei viitsi vaivautua.
Mielenkiintoisia ovat myös huonekalujen vuokrausfirmat kuten Rent-A-Center. Niistä voi vuokrata huonekaluja, elektroniikkaa ja muita laitteita kotiinsa, toimistoonsa tms. Ensin ajattelin liikeidean olevan aivan turha, mutta sitten tajusin kuinka kätevä sieltä on lyhyeksi aikaa vuokrata vaikka vierashuoneen kalusteet, kalusteet juhlaan, teemailtaan tai peli-iltaan eikä tarvitse itse ostaa kalliita ja tilaa vieviä huonekaluja.

Huonekalumuovit

Kuten elokuvissa, jotkut jättävät huonekaluihinsa pakkausmuovit suojiksi. Huonekalukuljetus ei suostunut ottamaan muoveja keittiöntuoleista pois vaan siitä piti erikseen soittaa asiakaspalveluun. Asiakaspalvelu ystävällisesti kertoi, että jotkut haluavat jättää muovit tuoleihinsa, mutta pyynnöstä ne pitäisi toki kuljetusmiesten poistaa. Tuolien muovit eivät olleet itse irrotettavissa eikä revittävissä vaan istuimen alla tehtaassa rakenteen väliin naulatut. Asiakaspalvelu tilasi sitten sedän viikon päähän repimään tuolimuoveja...

Hyttyset

Itikat ovat täällä omituisia, ne eivät inise! Yllättäen aivan huomaamatta jalat ja kädet ovat kuitenkin täynnä kutisevia paukamia. Seinällä olen kuitenkin nähnyt rakenteeltaan ”suomalaisen” itikan, mutta kai ne silti ovat erilaisia. Ne ovat jotenkin pienempiä ja lentäessään ”pörröisiä” eli niiden siivet viuhuvat nopeammin. Mäkäräisiä ne eivät ole, mutta mäkäräisen äänettömyyden edut niillä kyllä on! :-D

Suomenkin kauppoihin on varmasti tullut tämän kesän hyttyskarkotehitti OFF! Clip-On. Se on patterilla toimiva pikkulaite, joka tuulettaa karkotetta ympärillesi, eikä ihoon siis tarvitse laittaa mitään. Kestää 12h, jonka jälkeen voi vaihtaa uuden kiekon. Emme ole sitä silti ostaneet vaan käytämme parvekkeella OFF!-hyttyskynttilää. Etono-puikon korvike on sellainen kynämäinen putkilo, josta tyynykärjen läpi painellaan nestemäistä ainetta paukamiin. Auttaa kyllä heti! Siinä on samassa jotakin desinfiointiainettakin.

Julkinen liikenne

Joukkoliikennettä ei esim. Helsingin tavoin täällä ole. Toki New York ja muut metropolit ovat eri tilanteessa, siellä joukkoliikenne on elinehto. NJ:ssä lähti viereisen ostoskeskuksen, n. 5-10 minuutin kävelymatkan päässä, pihasta bussi. Bussipysäkkejä ei kuitenkaan taajama-alueilla näkynyt, korkeintaan esim. Walmartin ja isojen ostoskompleksien lähellä sekä Princetonissa. Bussiyhtiöt ovat firmoja eikä kaupungin omistuksessa. Yksi tunnetuista bussiyhtiöistä on Septa. Junayhteydet ovat täällä erittäin toimivat. NJ Transit toimii New Jerseyssä ja Amtrak koko maassa. Juna-asemalle pääsee toki omalla autolla tai taksilla, mutta monista paikoista NJ:ssä sinne pääsee myös järjestetyllä ratikantapaisella pikkujunalla, jota kutsutaan Dinkyksi.

MD:ssä DC:n metropolialueella julkinen liikenne on toimivaa. Matka DC:hen taittuu koko matkan julkisia käyttäen. Asuinkatumme edestä lähtee bussi mm. metroasemalle. Bussikyyti maksaa 1,70 USD (2011). Käteinen laitetaan tasarahana kuskin vieressä olevaan rahankeruulokeroon ellei ole ladannut itselleen matkarahaa Smart Trip -automaattikorttiin, joka sitten taas vain painetaan lukijaan. Vaihtorahaa ei saa takaisin, joten kannattaa varata tasasumma. Dollarin seteli on myös ärsyttävää tunkea rahanlukijaan, joten suosittelen Smart Trip -korttia. Se maksaa 5 USD ja siihen voi ladata rahaa olikohan 200 USD saakka. Sen voi myös rekisteröidä katoamistilanteita varten, jolloin saa sinne jääneen summan takaisin.

Bussissa on automaattinen kuulutus joka kadulla; myös valotauluissa vaihtuvat kadut ja kohteet, joten harhaan ei voi oikeastaan ajaa ellei nuku... Bussi pysäytetään pitkin bussin seiniä kiertävistä naruista / vaijereista vetämällä, jolloin valotauluun tulee teksti ”Stop Requested” (pysähtymispyyntö) sekä kuulutus. Narut ovat kiinnitettyinä seinillä ja antavat siis kuskille signaalin. Pysäytysnappeja ei ole eikä niitä tarvitse siis erikseen etsiä ja lähteä painamaan, vaan narua kulkee kaikkialla.

Metromatka kestää meiltä noin 40 min eli yhteensä tunnissa pääsee julkisilla DC:hen. Metroon ostetaan lippu aseman automaateista samalla tavalla kuin juna-asemiltakin tai sitten voi käyttää busseissakin toimivaa Smart Tripiä. Smart Trip -kortilla saa 25 sentin alennuksen matkoista. Viikonloppuna matkustaminen on halpaa, noin 3 USD suuntaansa. Viikonloppuisin metroaseman parkkiin saa jättää myös ilmaiseksi auton. Työmatkaliikenteen (commuting) ja ruuhkien aikana viikolla hinnat ovat noin 5 USD ja parkkipaikat maksavat. Viikolla ruuhkahuippujen ulkopuolella 9.30 am-3 pm ja 7 pm- on myös tuo edullisempi hinta. Ajat ja hinnat voi vahvistaa maksuautomaateilla olevista taulukoista.

Kaapelimies

Kaapelia ja tv:tä tulee aina asentamaan kaapelimies (cable guy), jonka kanssa on tietysti sovittava jokin aika. Yleensä kaikilla huoltomiehillä on tähän asti ollut 3 tunnin aikakehys eli tulevat esim. 11-14 välillä, jolloin on oltava kotona odottamassa. Soitto ennen tuloa ei yksinkertaisesti vain heiltä onnistu. Tv:tä tai nettiä ei voi itse asentaa, vaikka Suomessa homma hoituu ”nouda kaupasta ja asenna itse -periaatteella”. HDTV-kaapeliboksin haimme kyllä palveluntarjoajalta ja laitoimme sentään itse seinään.

Kassajonot

Kauppojen ja supermarkettien kassoilla on usein muutama itsepalvelu- (self check-out) ja alle 10 tuotteen (less than 10 items) linja. Tuo itsepalvelu on tosi kätevä, kun sitä pari kertaa ensin kokeilee. Alle 10 tuotteen linja on myös nopeampi; ei tarvitse parin tuotteen kanssa jonottaa monien täysiä ostoskärryllisiä ostavien perässä.

Muutoin jonot ovat kyllä ihmismäärän ja kauppojen suuruuden takia ihan yhtä pitkiä kuin Suomessakin, usein pidempiäkin. Vaikka jonoja kertyy, kaikkia kassalinjoja ei useinkaan avata vaan yrittävät pärjätä muutamalla. Juhlapyhinä, erityisesti kiitospäivänä ja jouluna avataan onneksi useimmiten kaikki kassat.

Keksikäsitteet Cookie / brownie / biscuit

Makeat keksit (suomalainen keksikäsite) ovat cookies. Keksejä on tavallisen ”kuivan” keksin ohessa mm. chunky, chewy (taikina pehmeämpi, kuin kostunut keksi). Pehmeät suklaaleivokset ovat brownies (vähän kuin mustalaisen piirakka / suklaapiirakka). Sitä myydäänkin usein levyinä. Pehmeät sämpylän tapaiset, mutta mureat ja suolaiset ovat biscuits. Biscuitit ovat ruokaisia ja niitä on esim. KFC:n (Kentucky Fried Chicken) annoksissa lisukkeena kanan ja muusin ohessa.

Koirat

Ajattelevaisesti asuntoyhtiö on ripotellut sinne tänne koirankakkaroskiksia, joihin on myös laitettu ilmaisia koirankakkapusseja ja painettu sarjakuva rautalangasta vääntäen miten kakka otetaan pussiin. Piittaamattomia ihmisiä riittää silti, jätöksiä näkyy aivan roskiksen vieressä ja jopa tenniskentällä! Miten voi olla niin vaikeaa kerätä kakkoja roskikseen? Vuokra-asuntoyhtiöt luettelevat nettisivuillaan kiellettyjä rotuja, rotuja jotka eivät sovi community- eli yhteisötyyppiseen elämään. Kuten arvata saattaa, rotujen joukossa ovat mm. dobermanni ja pitt bull. Alueella tulee kuitenkin vastaan mitä selvimmin pitt bullin näköisiä elikoita. Ne ovat varmaan sitten niitä kuuluisia sekarotuisia. Painorajoituskin on 40 paunaa eli 20 kiloa, eli noin kahden normaalikokoisen mäyräkoiran verran, mutta paljon suurempia ja painavampia koiria olen kyllä tavannut. Minulle on sama mitä koiria täällä on, luvatta tai luvallisesti, mutta ellei sääntöä noudateta, sitä on taloyhtiön turha mainita ilmoituksissaan lainkaan. Hienostellaan siinäkin, ikään kuin taloyhtiöllä olisi varaa valita asukkaansa, vaikkei tosiasiassa ole.

Laitteet

NJ:n asuntoyhtiöön oli valittu varmaan kovaäänisimmät kodinkoneet!  Tuotteiden valintaan asuntoyhtiöissä ei panostettu eikä niitä uusittu tarpeeksi tiheästi: astianpesukone, pyykinpesukone ja kuivuri suorastaan jyrisivät ja jylisivät. Imuri huutaa yhtälailla. Samoin järisevät ja jylläävät taloyhtiön järjettömän suuret ja kankeat ruohonleikkurinsa aamuseitsemästä eteenpäin, vaikka mitään leikattavaa ei ole. Tuotteiden uusimista ei harrasteta, mutta ennen kaikkea hiljaisuutta ei ole nähty valttina. Ilmastointi pitää todella kovaa ääntä, kuin lentokoneen moottori. Huoneistokohtaisissa ilmastointikoneistoissa on siis huonot puolensa. Nuku siinä sitten talvipakkasilla rauhassa, kun ilmastointi vähän väliä menee päälle pitääkseen halutun lämmön. Ja eihän lämpö pysy tasaisena, kun ei ole tiivisteitä.

Liikenne

Täällä tööttäillään oikein ajaville, vaikka itse ajetaan miten sattuu. Kaistoja vaihdellaan sekavasti, keltaisilla liikennevaloilla mennään aina, vaikka olisi aikaa pysähtyä, tungetaan peräkkäin ajavien autojen väliin, vaikka eivät anna tilaa ja vain siksi, että ilmeisesti halutaan poistua liittymästä juuri näiden kahden auton välistä. Olisihan se nimittäin todella vaikeaa pysyä oikeanpuoleisella kaistalla jonossa, hidastaakin jopa vähän ja jäädä takimmaisen auton taakse odottamaan liittymää. Mieluummin siis tungetaan väliin ja juuri ja juuri ehditään siirtyä siihen haluamaansa liittymään. Kaistojen väliä puikkelehtiviakin löytyy. Ja kaistoja sitä varten on riittävästi. Monet eivät myöskään ymmärrä mikä on suoja-alue ja ettei sillä saisi ajaa.

Liikennesäännöistä: punaisella kääntyminen, 4-suunnan stop ja koulubussi

Punaisella liikennevalolla saa kääntyä oikealle, ellei toisin mainita, kunhan väistää mahdollisia muita kulkijoita. Edistää toki liikenteen sujuvuutta, mutta meinaa usein unohtua. 4-suunnan stopissa kaikki pysähtyvät ja ensimmäisenä pysähtynyt saa lähteä ensin liikkeelle jne. Jotenkin ainakin näin aluksi vaikea muistaa ja seurata kuka viimeksi tuli ja pysähtyi, koska on tottunut Suomen tasa-arvoisiin risteyksiin, joissa väistetään oikealta tulevaa. Koulubussin taakse pitää pysähtyä eikä sitä saa ohittaa sen ollessa pysähdyksissä ja vilkuttaessa valoja, koska sen ympärillä on lapsia. Vastaantulevienkin pitää pysähtyä. Rikkeistä saa aina tietyn määrän rikepisteitä ja tietyillä pistemäärillä sitten saa tietyn rangaistuksen. Erityisesti koulubusseihin liittyvistä rikkeistä saa isot rangaistukset, mikä säikäyttikin minut kerran. Selvisin kuitenkin säikähdyksellä ja opinpahan, että myös 4-kaistaisella tiellä bussia vastaantulevienkin autojen pitää pysähtyä, vaikka bussi olisi reunimmaisella ja itse vastakkaisen reunan kaistalla. Sinänsä järkyttävää, että kaikenlaisiin paikkoihin bussit lapsia jättävätkin…

Jossakin kirjoitinkin jo selkeistä liikenneohjauksista, liikennemerkkien viljelystä ja sitä rataa. Ajaminen on joka tapauksessa sujuvaa, koska liikennemerkkejä on paljon. Ei tarvitse arvailla.

Liikennevalot (traffic signal) roikkuvat vaijerien varassa kaistojen yläpuolella ja tuulella ne heiluvat melko reippaasti. Vaijerien varassa liikennevalot ovat tietysti sen vuoksi, että 4-5 kaistalliselle tielle ei tietenkään keskelle tietä aleta rakentamaan valoja varten mitään tolppia. Ja jokaisen kaistan on luonnollisesti nähtävä signaalit.

Suojateiden liikennevaloissa ”ei saa mennä” on punainen kämmen ja ”saa mennä” on kävelevä valkoinen ukko. Ylitysajan loppuessa valkoinen ukko tai käsi alkaa vilkkua ja joissakin valoissa myös jäljellä olevia ylityssekunteja ilmaistaan punaisilla lähtölaskentanumeroilla (countdown).

Lotto

Mega Millions Lotteryn päävoitot ovat olleet välillä 20-300 miljoonaa USD. Yksi rivi maksaa 1 USD ja veikkausmaksu on maksettava aina käteisellä. Lotossa voi valita kahden maksutavan välillä: 26 vuoden maksujaksossa saa jättipotin tasaisissa maksujaksoissa. Koko potin käteismaksulla (Cash Option) saa koko summan kerralla, mutta summa on n. 20 miljoonaa USD pienempi. Esim. 52 miljoonan jättipotissa saa käteisvalinnalla vain 34 miljoonaa. Lottoa pelataan kaksi kertaa viikossa tiistaisin ja perjantaisin. Voitosta otetaan verot 25 % tai ellei ole sosiaaliturvatunnusta 30 %. Lisäksi menee osavaltioveroa 3 %. Osavaltiokohtaisista eroista en tiedä.

Lyhennykset

Amerikassa viljellään lyhennyksiä (abbreviation) niin puhekielessä, sairauksissa, mainoksissa, tuotemerkeissä kuin firmojen nimissäkin. FYI = For Your Information, LOL = Laugh Out Loud, BFF = Best Friends Forever ovat tuttuja netissä ja sähköpostissa käytettäviä lyhennyksiä. Muita äkkiseltään mieleen tulevia esimerkkejä: IBM = International Business Machines, ADHD = Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Ja vaikka englannissa on lyhyempiä sanoja eikä yhdyssanoja, melkoisia sanahirmuja saavat kuitenkin aikaiseksi.

Lämmitys

Jokaisella asunnolla on oma lämmitysjärjestelmä, ei ole mitään keskussysteemiä. NJ:n asuntoyhtiössä (rak. 1997) ) piti mennä parvekkeella olevaan ns. pannuhuoneeseen vääntämään kaksi hanaa auki, jos halusi lämmittää asuntoa. Hanat oli taas laitettava kiinni, jos halusi käyttää ilmastoinnin viilennyspuolta kuumana päivänä, mikä oli hyvin epämukavaa vaihtelevassa säässä. Oli melko rasittavaa käydä vääntämässä paineesta paukahtelevat putket tiettyyn asentoon, kun sattui olemaan hellepäivä ja toiseen asentoon kun ei enää tarjennut yöllä. On se kumma, ettei samassa voineet olla molemmat kuuma ja kylmä! Hatara rakennustyyli vei myös lämpöä harakoille eli sähköä meni paljon hukkaan. Kesällä hanoja ei tarvitse käännellä ja viilennysilmastointi toimii vain huoneen lämpötilan noustessa yli halutun lämpötilan.

MD:n asuntoyhtiössä (rak. 2005) kylmä ja kuuma ovat samassa paneelissa, joten täällä lämmitys ja viilennys tapahtuu sentään ihan normaalisti napin asentoa vaihtamalla.

Lääkäri

Onneksi oli sairausvakuutus (health insurance), kun jouduin ekaa kertaa käymään NJ:ssä lääkärissä. Lääkäriasema oli lähellä miltei vain mutkan takana. Sinne varattiin puhelimitse aika. Uutena asiakkaana täytettiin muutama lomake ja käytiin joku alkukeskustelu lääkinnällisestä historiasta. Ennen menoa varmistin nettisanakirjasta miten kuvailen oireeni ja sairauteni. Lääketieteen termit voivat olla hieman hankalia, vaikka ihan perussanastollakin kyllä pärjää, kunhan kuvailee vähän kauemmin.

Lääkäri kirjoitti NJ:ssä reseptin käsin osavaltion ja lääkäriaseman leimoin ja tiedoin varustetulle lappuselle. Reseptilääkkeet voi käydä hakemassa mistä apteekista tahansa kuten CVS Pharmacystä, mutta itse hain ne Walmartin apteekkiosastolta.

Walmartissa tilataan lääkkeet esittämällä resepti ja vakuutusyhtiön reseptikortti (prescription card). Minulle sanottiin tuotteiden olevan valmiina kahdessa tunnissa. Puhelimeeni tuli soitto, jossa automaattinen viesti kertoi lääkkeiden saapuneen. Lääkkeiden kanssa meni hermot! Apteekin seinällä on taulu, jossa lukee, että pyynnöstä etsimme vastaavan edullisemman tuotteen (generic) (Suomessa lääkevaihto tms?). MUTTA he olivat tehneet tämän ilman pyyntöäni ja hankkineet siis täysin väärät tuotteet, joten setvin sekaannusta tiskillä jonkin aikaa. Joissakin tuotteissa merkillä ei ole väliä, mutta minun tapauksessani oli.

Kannattaa huomata seuraavaa: vaikka reseptissä lukee lääkkeiden nimi, Walmart tai jokin muukin apteekki saattaa muuttaa ne automaattisesti edullisemmiksi vastaaviksi, ellei lääkäri ole muistanut laittaa reseptiin lääkevaihtokieltoa (no generics). Apteekissa reseptilääkkeitä tilatessa pitää siis muistaa painottaa, että haluaa nimenomaan reseptiin merkityn merkin (specific brand name).

Lääkäriin soittelu ei auttanut, lääkäriä ei saanut enää kiinni ja sairaanhoitajille piti jättää soittopyyntö. Eipä ole kuulunut takaisinsoittoa... Toisen lääkkeen sain apteekin tiskillä vaihdettua, mutta en toista, koska heillä ei ollut sitä merkkiä varastossa. Otin genericin ja katson miten käy. Lueskelin netistä merkkien eroa, eikä niissä tosiaan eroja ole. Reseptilääkkeet ovat muuten järjettömän kalliita! Ilman vakuutusta olisi ollut todella suolaiset hinnat!

Yhdessä saksalaisessa Bayerin lääkemerkissä huomasin eroja Suomen markkinoilla olevaan samaiseen tuotteeseen. Kun Suomessa oletetaan, että potilas muistaa itse pitää tauon lääkkeissä tietyin väliajoin, Amerikassa tälle väliajallekin laitetaan pakkaukseen mukaan placebot (inert tablets)! Järjetöntä! Minä en ainakaan niitä napsi vaan noudatan suomalaista tapaa.

Lääkärissä käynti ei ole kai missään maassa mukavaa tai sujuvaa, mutta jotenkin olisin olettanut tämän toimivan vähän saumattomammin, kun kerta vakuutuskin maksaa maltaita. Älyttömintä oli tuo placebojuttu ja se, ettei saa nimenomaan reseptiin merkattuja tuotteita, vaan ne vaihdetaan asiakkaalta kysymättä.

Mainoskatkot

Televisiossa ei mainita erikseen ”Jatkuu…” vaan elokuva tai ohjelma vain siirtyy mainoksiin tai palaa mainoskatkolta takaisin ohjelman pariin. Hetken päästä kuvaruudun alaosaan tulee teksti ”olet katsomassa sitä ja sitä”. Mainoskatkoja on jatkuvasti ja aivan hirveästi. Tilastoa en ole pitänyt, mutta välillä tiheästi ja välillä todella pitkiä mainoskatkoja. Eniten mainoksia tuntuu olevan prime timen aikaan eli noin kello 19-23, kun on eniten katsojia. Kanavat rahoittavat toimintansa mainoksilla.

Mainoksista on tällaiselle uutukaiselle maahanmuuttajalle todella paljon hyötyä! Sitä ei ole pelkästään mainosten uhri vaan osaa hyödyntää mainosten tarjoamaa tietomäärää tuotemerkeistä ja vaihtoehdoista.

Monet mainokset ovat myös hauskoja ja niistä saa hyvät naurut! Amerikkalaiset vitsit ja hyvin oivalletut ideat vetoavat minuun. Pari esimerkkiä:

Huggies Jeans: http://www.youtube.com/watch?v=sQ0M9CBEkw0
Swiffer: http://www.youtube.com/watch?v=hKZg_qLiIj8

Markkinointi ja mainonta

Mikään laki ei estä markkinoinnissa mollaamasta vastapeluria. Tv-mainoksissa mainitaan häikäilemättä toinen merkki ja keksitään siitä huonoja puolia. Mainoksessa vastakkainasettelu on enemmän sääntö kuin poikkeus. Myöskään kuvernöörivaaleissa ei pelätä haukkua kilpailijaa: ensin kehutaan itseä ja sitten dramaattisesti mainitaan kilpailijan nimi ja hänen pahat aikeensa.

 
 
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   X   Y   Z   Ä   Ö
Oikeusprosessit

Eteeni ei ole vielä onneksi tullut esiin tilanteita, missä vedetään oikeuteen, mutta Amerikassa kaiken voi vetää oikeuteen - naurettavuuteen saakka. Tv-mainoksissa saa kuunnella jonkin lääkkeen sivuvaikutuksista pitkästymiseen saakka, ne on kai kerrottava vaikka itse tuotteen ostamisesta menee kyllä maku. Vakuutuksissa on tietyn kokoinen vastuunalaisuus / edesvastuu (liability) pakollinen eli jos joku toinen vetää sinut oikeuteen niin sinulla on suoja. Monet asiat väännetään rautalangasta: tuolin kokoamisohjeet ovat todella tarkat ja seikkaperäiset, et voi mennä harhaan. Tuotteiden käyttöselosteet ovat tarkemmista tarkimmat, jopa sipsipussin kuvassa lukee pienellä, että kuva on suurennettu, jotta sipsin tekstuuri erottuu. Kaikkialla huomaa kuinka varaudutaan todella tarkasti siihen, ettei voida vetää oikeuteen. Liikennemerkeissä tampiokaan ei voi erehtyä: usein symbolimerkin ohessa on kirjoitettu merkki esim. ei saa kääntyä oikealle. Invapaikoilla on selostus sakoista väärin perustein invapaikalle parkkeeraamisesta. Merkkejä viljellään myös runsaasti. Kaikesta pitää mainita, ettei kuluttajalle jää tulkinnanvaraa tai porsaanreikiä.

Peitot, pussilakanat ja sänky

Minä en ainakaan ole löytänyt kovinkaan helposti pussilakanoita tai paksuja peittoja USA:sta. Täällä on tapana pitää peittojen suojana vain irtonaisia lakanoita (sheet), joihin moni on ehkä törmännyt ainakin joissakin hotelleissa ulkomailla yöpyessään. Paksuja peittoja (comforter) kyllä on, mutta mielestäni ne sopisivat suomalaisittain päiväpeitoiksi. Niissä on kuviot ja värit sun muut. Tietääkseni amerikkalaiset laittavat juuri niihin ne irtolakanat, vaikka kaupoissa kyllä myydään sellaisia ohuita vilttejä (blanket) myös siihen tarkoitukseen.

Hirmu yleisiä ovat täällä kaikenlaiset setit. Myös sänkyyn löytyy ties kuinka moniosaisia settejä (bedding set). Kivaa näissä seteissä on tietysti se, että saa ostettua kaikki kerralla ja tyyli ja sävy pysyy samana kauttaaltaan.

Sinnittelimme yli vuoden ohuilla vilteillä, jotka laitoimme Suomesta tuotujen Marimekon ja Pentikin pussilakanoiden sisään. Oli meillä se koko amerikkalainen settikin comfortereineen, mutta itse asiassa sitä paksua peittoa tarvitsi todella harvoin talvellakaan. Ihan päiväpeittona sitä käytimme.

Marylandiin muutettuamme kävimme heti Ikeassa ja hankimme vihdoin kunnon peitot (lämpöluokka 3, asteikolla 1-5?) ja lisää pussilakanoita. Tuli taas kotoinen olo. Peitot ovat tosi muhkeat; hyvä että mahtuu enää itse sänkyyn! :-D Täällä Ikea on paljon lähempänä kuin NJ:ssä, joten siellä tulee varmaan käytyä nykyään vähän useammin.

Sängyt ovat ainakin tällaiselle lyhyelle ihmiselle korkeita kuin mitkä! Nykyään sinne osaa kivuta jo kätevästi, mutta alkuun lantion korkeudella olevalle patjalle oli aika huvittavaa kiivetä. :-D Onhan noita erilaisia sänkyjäkin, mutta meille nyt sattui tämmöinen. Makuuhuonesetit ovat kanssa yleisiä. Meilläkin on sellainen setti, jossa oli sänky sun muut kaapit ja laatikostot. Amerikkalaisia tosi isoja settejä ja isoja huonekaluja kutsutaan ”oversized furniture” eli ns. liian isot huonekalut. :-D 

Sängyt ovat kooltaan pienestä suurimpaan: Twin, Full, Queen ja King. Full on se välimuoto yhden ja kahden nukuttavan välillä. Queen on kahden hengen ja King isompi kahden hengen sänky. Sängyissä on yleensä päädyt (head bord) ja reunat (rails) ja osia laskiessa ne ovat omat osansa. Kannattaakin kaupassa huomioida seteissä (esim. 4 piece set) mitkä nimenomaiset osat on laskettu osiksi ja mitä settiin siis oikeasti kuuluu. Runko ja kehikko on frame.

Tähän sänkysettiin ei kuulunut patjaa vaan se ostettiin erikseen. Ns. pääpatjan alle tulee aina kovempi patja (box spring). Nimensä veroisesti kuvittelin sen olevan vain sellainen kovempi jousipatja niin kuin Suomenkin jenkkisängyissä, mutta se olikin pelkkää puuta! Se on siis vain laatikko. Onneksi ”pääpatjamme” on paksu ja pehmeä. Tätä laatikkoa, joka tekee sängystä myös korkean, ei voi oikein poistaakaan, koska sängyn rakenteessa ei ole itsessään pääpatjaa kantavaa pohjaa vaan vain muutama lauta.

Pesuaineet

Tuntuu, että kaikki ongelmat ja itse ongelman perimmäinen syy kierretään keksimällä väliaikaisratkaisu: homeeseen on homesuihke. Entä jos rakennettaisiin kunnon kosteatilat sen sijaan? Kokolattiamattojen hoitoon on jos jonkinlaista vempelettä, pesintä ja ainetta. Entä jos ajateltaisiin muita lattiapäällysteitäkin, laminaatti oli ainakin eräässä kaupassa saman hintaista neliöhinnaltaan? Hedelmiin on tarjolla suihke, joka poistaa lian, kemikaalit ja lannoitteet. Kemikaalia kemikaalin päälle, fiksua?

Alkuun käyttämäni pesuaineet tuntuivat tehottomilta ja haisivat pahalta, mutta lopulta löysin laadukkaita tuotemerkkejä. Väliaikaisratkaisuihin liittyy myös ulko-oven vedon tukkiva fleecepötkö (twin draft guard). Kumma ettei voi tehdä tiiviimpää ovea ja kunnon kynnystä...

Pinnallisuus

Kaikki näyttää hyvältä ja hienolta ulospäin, tosiaankin usein vain näyttää, eli moni kakku päältä kaunis. Asuntommekin näytti ensisilmäykseltä puhtaalta, valkoiselta ja uudelta. Lähempi tarkastelu paljasti, että esim. baaritiskin alustaa eikä liesituuletinta roiskeineen ollut pyyhitty lainkaan, näkyvät osat oli siis vain siivottu. Joitakin roiskeita oli jopa paranneltu ehkä ylläpidonkin toimesta maalaamalla lian päälle! Myös työtasoa kostealla pyyhkiessä jäi valkoista maalia/väriä rättiin.

Järkyttävintä oli tv-uutisissa näkemäni onnettomuus, jossa auto ajoi rakennuksen seinään. Pinnallista ei ollut onnettomuus, vaan se, että hieno punatiiliseinä ei ollutkaan tiiliä vaan tiilikuviota jäljittelevää muovia, feikkitiiltä!

Posti

NJ:n asuntoyhtiön postilaatikot, pikemminkin lokerot ovat erillisessä postilokerokatoksessa, jossa lukee Mail. Jokaisella rakennuksella on oma katoksensa. Postilokeron saamiseksi pitää käydä postissa, asuntoyhtiö ei hoida postinvälitystä eikä heillä ole oikeuksia välittää postilokeroita. Postissa täytetään hakemus, jolla haetaan omaa postilokeroa. Parissa viikossa postista pitäisi tulla ilmoitus, että postilokeron avaimet ovat noudettavissa, mutta meidän kohdalla oli jokin sekaannus ja jouduin itse soittamaan sinne ja hoputtamaan käsittelyä. Lopulta haimme avaimet ja saimme tietyn lokeron. Lokeroissa ei ole nimiä eikä asunnon numeroita, vaan niissä on eri koodeja kuten meillä B 10. Postinjakelulla on siis omat systeeminsä, miten ne jakelun koodaavat. Jos saamme paketin tai postilokero on liian täynnä, posti laittaa lokeroon lapun siitä, että paketti on noudettavissa asuntoyhtiön vuokraustoimistosta. MD:ssä asuntoyhtiö hoiti avaimet ja postilokerot ovat asuinrakennuksen ala-aulassa sisätiloissa.

Lähtevä posti laitetaan Amerikassa sinisiin postilaatikoihin (Blue Box), joista meitä lähimmät ovat asuntoyhtiön sisäänkäynnin lähellä tien vieressä sekä viereisessä ostoskeskuksessa. Postia kuljettaa postin virallinen valkoinen postiauto. Kun postiauto on pysähdyksissä ja vilkuttaa valoja, autolla pitää pysähtyä sen taakse ja ohittaa hitaasti. Kusti polkee täältä Suomeen 5 arkipäivässä. Myös lauantaina kulkee täällä posti. Postimerkin hinta nousee 1.1.2011 46 senttiin.

Puhelin

Miltei kaikki asiat hoidetaan puhelimella ja soiteltua tulee aluksi paljon. Nykyään taas tuskin käytän puhelinta lainkaan. Kännykkäliittymät ovat melko kalliita. Ulkomaalaisen täytyy usein maksaa vakuus, jotta saa lainkaan liittymää. Prepaid -liittymää emme jotenkin kokeneet omaksemme, se tuntui loppujen lopuksi hankalalta. Täällä myös sinulle soitetut puhelut kuluttavat sinun minuuttejasi. Vaikka suurin osa asioista hoituu puhelimitse, niin silti ne asiat, jotka ajattelit voivasi hoitaa puhelimella täytyykin hoitaa paikan päällä, logiikka on vaikea oppia eli riippuu täysin firmojen toimintatavoista.

Kahden hengen 700 minuutin ja 100 tekstarin T-Mobilen liittymäpaketti maksaa meille n. 90 USD. T-Mobilen liittymiin voi soittaa ilmaiseksi. Esimerkkejä muista kännykkäfirmoista: AT&T, Verizon, Metro PCS.

Ihmisillä on vielä myös koti-/lankapuhelimia (home phone). Ne ovat tosi halpoja 9-20 USD / vuosi, mutta en koe sitä tarpeelliseksi. Yksi kännykkä riittää. Esimerkkinä kotipuhelimen tarjoajista: Comcast Digital Voice, Magic Jack, Vonage.

Suurin osa puhepaketeista sisältää vain Yhdysvaltojen sisäiset puhelut. Tilille pitääkin lisätä erikseen rahaa ulkomaanpuheluita varten. T-Mobilella sen voi tehdä nettisivuilla kirjautumalla omaan tiliin ja maksamalla luottokortilla. Puhelut esim. Suomeen ovat maksaneet yli pari dollaria minuutti! Kun raha ulkomaanpuheluihin loppuu, puhelimeen tulee pieni piippaus ja puhelu katkeaa ilman mitään varoitusta. Suomeen soittelu on todella kallista ja puhelut katkeavat ikävästi, joten en soita kännylläni Suomeen lainkaan. Maksu ulkomaanpuheluista ei siis tule laskulle vaan tilillä pitää olla reaaliajassa rahaa tai muuten puheluita ei voi tehdä.

Pukeutuminen

En seuraa muotia eikä mitään erityistä muotivirtausta ole kyllä tullut vastaankaan. New Jersey on New Yorkiin verrattuna täysin maalla, joten varsinkin NJ:ssä ihmiset pukeutuvat hyvin tavallisesti ja mitäänsanomattomasti. Jotkut ihmiset käyvät kaupassa tai koiria ulkoiluttamassa yöpuvun tai pyjaman housuissa! Housut eivät vain näytä lötköiltä yöpuvun housuilta vaan ovat sitä varmasti kirjavine kuvioineen. Todella omituista ja mielestäni laiskaa! Vaatekappaleista erityisen yleinen tuntuu olevan neuletakki (cardigan). Olin myös pettynyt cocktail-kutsuilla olijoiden asuihin. Itse ilmeisesti sitten ylipukeuduin, kun vaivauduin amerikkalaisittain laittamaan hienon cocktail-mekon. Naisilla oli T-paitaa, hametta ja neuletakkia. Tylsää!

Pvm ja klo

Jo töissä Suomessa toki tottui amerikkalaiseen päivämäärämerkintään esim. 9/15/10, mutta täällä siitä on tullut itsestäänselvyys. Ennemminkin pitää miettiä vaikkapa Suomesta tulevan luottokorttilaskun eräpäivää pariin kertaan, että mitenkä se nyt menikään. Amerikassa merkitään siis ensin kuukausi ja sitten päivä, laajemmasta käsitteestä tarkempaan käsitteeseen, mutta vuosi kuitenkin viimeisenä.

Kellonajoissa käytetään 24h sijaan 12h-systeemiä ja merkinnät aamupäivä (a.m.) ja iltapäivä (p.m.) lisätään perään. 2 pm on siis 14 ja 2 am 02. Sekaannuksia aiheuttava 12 toimii seuraavasti: 12 am on 00 / 24 ja 12 pm on 12. Merkintätapa tarttui melko nopeasti ja merkkaan muistiinkin aina automaattisesti 12h-järjestelmällä. Esim. televisio-ohjelmissa mainitut esitysajat 9 pm ET/CT tarkoittavat Eastern itäistä ja Central keskistä aikavyöhykettä. Itärannikolla siis ET.

Pähkinät

Syyskuussa pähkinöitä tippuu puista yhä enemmän ja oravat ovat työn touhussa. Tammenterhoja ja muita pähkinöitä on puiden aluset täynnä, ja puiden alla kävellessä pitää varoa, ettei napsahda päähän. Oravat muuten säksättävät täällä enemmän kuin Suomessa. Höpisevät koko ajan jotakin. ;-) Tällä asuinalueella ei ole niitä mainitsemiani mustia oravia, mutta Princetonista niitä löytyy. Ovat aika vekkulin näköisiä!

Kaupoissakin on jos jonkinlaista pähkinäsekoitusta ja eri pähkinöitä myytävänä. Pistaasipähkinät ovat täällä Suomen hintoihin verrattuna tosi halpoja. Pähkinöitä myydään erilaisissa pusseissa ja pakkauksissa, mutta itse ostamme mieluiten irtopähkinöinä painon mukaan. Ihan suolatut maapähkinätkin kuoressa ovat tosi herkullisia naposteltavia. Yhdessä palossa on yleensä kaksi pähkinää. Itse muistan Suomessa nähneeni vain juuri näitä valmiiksi kuorittuja siemeniä (pähkinöitä).

Raha

Valuutta on dollari. Pienin seteli on dollarin seteli. Kolikoita ovat 25 c, 10 c (dime), 5 c (nickle) ja 1 c. Ulkomaalaisena pärjää oman maan luottokortilla, kunhan asettaa riittävän suuret luottorajat. Käteistä ei vuokranvälitys tai vastaavat yritykset ota. Muutoin rahalla kyllä pärjää Amerikassa! ”Raha puhuu eli money talks tai rahalla saa ja autolla pääsee”. Luotettavuutta ja luottohistoriaa pääsee kerryttämään vasta kun on saanut pankkitilin ja pankkikortin. Luottohistoria kertyy hitaasti eikä tämän maan luottokorttia voi saada ennen luottohistorian kertymistä. Kertyminen voi arvatenkin viedä 2-3 vuotta vähintään ja senkin jälkeen sen riittävyys on jokaisesta firmasta kiinni. Kotimaan pankki ja amerikkalainen pankki veloittavat rahan siirrosta yhteensä n. 50 USD, vaikka tekisikin siirron verkkopankissa. Kannattaakin siirtää suuria summia kerralla.

Rakennustyyli

Ainakin NJ:n asuntoyhteisössä seinät olivat kuin pahvia, kuten Hollywood-elokuvissa konsanaan. Yhtäkään kovaa betoniseinää ei ole, ikkunat ovat yksinkertaisella lasilla ja aukeavat vaikeasti ylöspäin työntämällä. Hyttysverkot ja sälekaihtimet ajavat kaksinkertaisen lasin tehtävän ilmeisesti amerikkalaisten mielestä. Tiivisteet ovat mitättömiä. Ulko-ovessa on naurettavat tiivisteet eikä mitään tuulikaappiovea, vaan päivä paistaa ja tuuli humisee joka sivulta. Seiniin ei uskalla kiinnittää esim. telkkaria tai muuta painavaa taulua. Miten tuollainen pahvi kestäisi muka painavan ja kalliin telkkarin? Keittiön kaapistot on tehty vähän miten sattuu, joissakin laatikoissa on väärä puoli päällä päin. On tehty nopealla ja halvalla, kunhan näyttää hyvältä päältä päin. Lattia on yhdestä kohdasta epätasainen, vaikkakin kokolattiamatto peittää hieman vierivää vaikutelmaa. Ovet aukeavat sisäänpäin todella epämukavasti ja turvattomasti tunkeutujia ajatellessa. Seinistä ja ovesta voi todella ajaa kevyesti autolla läpi tai potkaista itsensä sisään! Rakennustekniikkaa ei voi perustella lämpöisellä säällä, koska tällä alueella liikutaan talvisin -10 Celsiuksessa ja jo nollassa veto voi vilustuttaa petollisesti.

Kosteatiloja ei ole. Kylpyhuoneen kaakelit ja amme on vain liimattu betonin päälle, eikä lattialaattojen välissä ole edes eristesaumaa. Vaikka lattialle ei vettä menekään, on se outoa kosteatilassa.

Shekit

Amerikassa käytetään vieläkin vanhanaikaisia shekkejä. Mekin saimme omat shekkivihkot avatessamme taannoin pankkitilit. Monella firmalla on tietenkin täälläkin jo suoraveloitus ja pankeilla nettipankit, mutta esim. monet vanhemmat asuntoyhtiöt hyväksyvät vuokran vain shekillä. Huomasimme senkin asunnonetsimiskierroksellamme, kun kyselimme voiko vuokran maksaa kuten nykyisessäkin asuntoyhtiössämme eli suoraveloituksena. Shekki pitää joissakin paikoissa joko lähettää etanapostilla tai jonottaa asuntoyhtiön vuokraustoimistossa ja hoitaa shekin kirjoitus ja maksu sitä kautta. Vaikka uudet maksumuodot ovat voimassa, uudenaikaisissakin firmoissa hyväksytään vielä shekit. Shekki on Amerikassa varmaankin yksi maksumuoto muiden rinnalla hamaan maailmanloppuun saakka.

Sossu

Jos Suomessakin niin täällä ainakin sosiaalitoimistossa käynti oli miltei pelottavaa. Alueen naapurustokin oli jo hieman epäilyttävää. Odotussalissa oli hirveät jonot ja väki kirjavaa, vartija piti järjestystä yllä. Sosiaalitoimisto hoitaa eläkkeellä olevien asioita, sosiaaliturvatunnuksen myöntämisen, sosiaaliturvan, työttömyyskorvaukset jne. eli yhdessä toimistossa asioi hyvin erilaisissa asioissa asiakkaita. Sosiaaliturvaa ei ole siinä muodossa kuin Suomessa.

Suihku

Kylpyhuoneissa automaationa on vain yläsuihku, ei käsisuihkua lainkaan. Kaupasta voi kuitenkin onneksi ostaa käsisuihkun ja ruuvata sen itse paikoilleen. Tässä asuntoyhtiössä on kylpyhuoneissa aina amme suihkulla eikä pelkkä suihku tai suihkukoppi. Hygienian kannalta miellyttävämpi olisi molemmat erikseen. Vedentulon paineet vaihtelevat aika lailla pesukoneiden ollessa päällä ja lämmintä vettä saa odotella ja vettä siten laskea liian kauan.

Sähkökatkot

Sähkökaapelit risteilevät ilmassa, joten häiriöt ovat paljon yleisempiä. Myrskysäässä katkeavat sähköt vähän väliä. Voivathan ne olla joitakin virtapiikkejä tai häiriöitäkin, mutta rasittavan herkästi katkeavat sähköt.

Tippi

Ravintoloissa pitää muistaa antaa juomaraha 15-20 %, joka pitää itse laskea laskun verottoman loppusumman päälle. Tipin antamiseen tottuu, mutta juuri kun sen oppii niin sitten miettii keille kaikille sitä pitäisi antaa. Ns. hyväpalkkaisille, kuljetusmiehille ja pikaruokaravintoloissa sitä ei kuulu antaa. Pitsakuskille se taas kuuluu antaa.

Toimistotarvikkeet

A4:n vastine eli yleisin paperikoko on täällä Letter. Se on vain hieman pienempi kuin A4, mutta tulostusasetukset sun muut pitää tietysti huomioida aina. Muovitaskuja ja yksinkertaisia pahvikansioita kuminauhakietaisulla ei löydy sitten millään. Olen törmännyt sellaisiin muovitaskukansioihin, joissa sulkimena on irtonainen naru, joka kiedotaan kahden napin ympärille! Tai sellaisiin muoviläppäkansiin, joiden väliin pitää rei’ittää sivut. Rei’ittimiä on vain kolmireiällisiä, ne ovat aina painavia ja jotenkin jättimäisiä eikä kerralla voi rei’ittää kuin pari hassua sivua. Joissakin ohuissa kirjekuorissa on vanhanaikainen metallinen vääntökiinnike eikä tarrapintaa lainkaan.

Huvittavalta tuntuu, miten yksinkertaiset asiat tunnutaan tehtävän kovin vaikeiksi. Miksi ihmeessä tarvitaan kolme reikää tai miksi ihmeessä kansiot ovat niin monimutkaisia ja epäkäytännöllisiä? :-D Toisaalta sitten taas Scotch Tape muine sivutuotteineen helpottavat toimisto-, pakkaus- ja varastotöitä suunnattomasti. Gift Wrap Cutter leikkaa lahjapaperin kätevästi ja suoraan ja Scotch Pop-up Tape jättää kädet vapaaksi paketteja teipatessa. Että semmoista, tulipahan nyt vaan tämmöinenkin pikkuasia mieleen kuten rei’ittimen ärsyttävyys! ;-D

TV

Televisiosta näkyy muutama peruskanava ilman sopimuksia. Television saa kuitenkin toimimaan sen arvoisella tavalla tilaamalla palveluntarjoajalta paketin. Systeemit saa kaapelin (esim. Comcast, Verizon) tai lautasantennin (esim. Dish Network, Direct TV) kautta. Hinnat vaihtelevat 25 USD / kk alkaen. Kannattaa olla tarkkana mitä luvataan. On syytä myös muistaa HDTV kanavat, sillä tavallinen lähetys HD-telkkarista on aika ikävää katsottavaa. Kanavia on peruspaketissa noin 100. Ja lisää saa vaikka kuinka paljon lisämaksuja vastaan. Meillä on Comcastilta HD ja internet (paketti) yhteensä n. 80 USD / kk, mutta kilpailutamme varmaankin sopimuskauden lopulla myös muita palveluntarjoajia. Kaapeli toimii digiboksin ja antenni lautasen (parvekkeella tai pihalla) kautta.

Comcastilla on käteviä digitoimintoja kuten ohjelmien haku monella eri tavalla, suosikkikanavien tallennus, pikavalinnat, interaktiivinen tv, ohjelmalistaukset jne. Vähän kuin kehittynyt tekstitv tai digiboksi. Paras palvelu on On Demand, joka tarkoittaa elokuvavuokraamoa omassa tv:ssä. On Demandilla on nimensä veroisesti pyynnöstä valittavissa satoja ilmaisia elokuvia ja sarjoja sekä satoja maksullisia elokuvia. Kaapeli kilpailee usein leffateattereiden kanssa ja lähettää samaan aikaan elokuvia, jotka ovat juuri tulleet teattereihin. On Demandilta voi hakea monella eri hakutavalla leffoja ja ohjelmia.

Työllistyminen

Ekonominen tilanne on tuntunut olevan Amerikassa todella heikko tänne muutostamme lähtien, vaikka nousussa sieltä ihan pohjalta toki ollaankin. Ns. hanttihommia täältä varmasti olisi saanut nopeamminkin, mutta koska pärjäsimme, en niitä halunnut hakea. Halusin oman alani tai niitä edes sivuavia töitä. Itse asiassa NJ:ssä hain koko 16 kk aikana ehkä vain 10 työpaikkaan… MD:ssä 1 kk:n aikana yli 20:een ja hain alani ulkopuoleltakin. Sopivia avoimia työpaikkoja ei NJ:ssä oikeasti ollut eikä avoimet hakemuksetkaan tuottaneet tulosta. Halusin nauttia kesästä ja nyt kaukaa ajateltuna se oli kyllä hyvä ratkaisu. Ihmisen on hyvä välillä huokaista, kuten jossakin aiemminkin kirjoitin. 6-12 kk elämästä nauttimista tekisi vallan hyvää kaikille, joille se vain suinkin olisi mahdollista.

Ongelma työnsaannissa ei ole ulkomaalaisuus, sillä Amerikka tai ainakin tämä itärannikko on todella kansainvälinen ja kaikissa työtehtävissä näkee myös muita kuin amerikkalaisia. Ongelmana saattaa olla täällä viisumilla ja työluvalla oleminen. Moni työpaikka haluaa satsata mahdollisimman pitkäaikaiseen työntekijään, eikä viisumilla maassa oleva ole viisumien ja työlupien uusimislupauksistakaan huolimatta koskaan varma työntekijä. Jotkut firmat haluavat myös työllistää ensisijaisesti amerikkalaisia. Green Cardilla olevilla on selkeästi paremmat mahdollisuudet työllistymisessä, saavathan asua ja tehdä täällä töitä rajattomasti.

Yksi ongelma voi olla myös työhakemuksen (cover letter) ja CV:n/ansioluettelon (resume) muotoilu. Täällä pitäisi uskaltaa liioitella… Jotkut amerikkalaiset jopa räikeästi valehtelevat taitojaan. Toinen ongelma voivat olla myös suomalaiset suositukset (references), vaikka olisivatkin loistavia ja hyvistä firmoista. Suosittelijat eivät välttämättä ole juuri sellaisista firmoista, joista kyseiseen työpaikkaan olisi hyötyä. Olethan saattanut Suomessa työskennellä täysin eri alalla. Suositukset ovat poikkeus suomalaiseen totuttuun työnhakukulttuuriin. Täällä niitä kysytään voisi sanoa jokaisessa paikassa, joko suosittelijalistana, suosituskirjeenä tai yleiskysymyksenä ”voiko entiseen työnantajaasi ottaa yhteyttä”. Jos et liitä suosituksia, hakemustasi ei todennäköisesti huomioida. Siksi vanhoista työpaikoista on melkein pakko pyytää suositukset, vaikkeivät ne samalta alalta olisikaan. Kolmas ongelma on tietynlaisiin työtehtäviin haku. Amerikassa on jos jonkinlaisia työnimikkeitä, jotka eivät vastaa millään tavalla Suomen vastaavia. Niistä pitäisi ottaa selvää ja tutkia tarkemmin. Esim. Administrative Assistantilla (johdon, hallinnon apulainen tai jopa toimistoapulainen) voi olla vaikka minkälaisia työtehtäviä ja niihin vaaditaan vaikka minkälaista kokemusta. Pätevyysvaatimuksena / ehtona (qualifications) käytetään usein työhistoriaa nimenomaan admin assistantin tehtävissä. Mikään muu työ, vaikka olisit tehnyt siellä vuosia toimistotehtäviä, auttanut hallinnoinnissa ja tehnyt kaikkea muuta mikä on vallan hyvin sovellettavissa kyseisen apulaisen tehtäviin, ei yksinkertaisesti kelpaa. Nimikkeen pitää täsmätä.

Avoimia työpaikkoja erityisesti DC:n alueella on paljon, ne eivät vaan usein tunnu vastaavaan omaa osaamista. Esim. dcjobs.comissa Washingtonista ja 50 milesin säteeltä löytyy yli 8000 avointa työpaikkaa. Tosin onhan noita osaavia työttömiäkin metropolialueella ihan riittämiin… Työpaikkailmoituksien voin kokemuksesta sanoa olevan aika tiukkoja. Erityisesti voima-adjektiiveja kuten outstanding, superior, exceptional, excellent käytetään runsaasti. Sinun pitää siis olla poikkeuksellinen, ylempiarvoinen, ylittämätön, erittäin etevä, ylivoimainen, erinomainen kaikessa… Suomalaisen mielestä tämä voi aluksi tuntua hurjalta, mutta tosiasiassa näitä voimasanoja ei kannata pelätä! Muutenhan ei voisi hakea minnekään. Tietysti kannattaa jo ihan senkin vuoksi hakea, että jos he eivät löydä täysin odotuksiaan vastaavaa (kukaan ei oikeasti voi olla kaikessa ylivoimainen ja poikkeuksellinen…) pätijää, niin voivat ottaa vallan hyvin sinutkin hyvine taitoinesi huomioon. Hyvä-sanaa (good) pitää välttää, se tarkoittaa monesti sellaista keskinkertaista ja juuri ja juuri asiaa osaavaa, eikä sellaista täällä arvosteta! Cover letteristä, resumesta ja referenceistä kannattaa googlettaa. Netissä on hyviä vinkkejä ja neuvoja niiden tekemiseen.

Uuni

Luulin kaasu-uunin kuivattavan ruoat, mutta en vain aluksi osannut kokata. Nykyään kaasu-uuni on oikein kätevä ja nopea: saavuttaa halutun lämpötilan miltei saman tien. NJ:n 90-luvun vanha uuni nosti kuitenkin asunnon lämpötilaa hehkumalla voimakkaasti lämpöenergiaa ulospäin. MD:n uudemmassa uunissa on kaikenlaiset digitoiminnot, itsepesu ja broilausoptio.

Vakuutukset

Ilman vakuutuksia ei pärjää, Amerikassa on vakuutusyhtiöiden markkinat. Vakuutukset ovat kalliita. Kaikkeen pitää olla vakuutus, muuten olet lirissä, jos jotakin sattuu. Koti-, auto- ja sairausvakuutus ovat ensisijaiset ja syövät hyvän siivun kuukausituloista. Ulkomaalaisena luottohistoria ja siten luotettavuus ei ole kertynyt, joten vakuutuksista joutuu maksamaan vielä enemmän. Ilman sairausvakuutusta terveys voi olla uhattuna, koska ilman vakuutusta ei pääse hoitoon tai joutuu maksamaan käsittämättömän suuria summia palveluista.

Verottomat hinnat

Kaupoissa hinnat mainitaan ilman veroa, joten tuotteet tuntuvat tietysti edullisemmilta. Järkevä tekee toki pienen päässälaskun ja ynnää veron, mutta kärry täynnä ostoksia ei pysy kirjaimellisesti kärryillä muutenkaan.

Vesi

Vesi on juotavaa, mutta pahaa, koska siinä on kaikenlaisia kemikaaleja kloorista alkaen puhdistamisen vuoksi. Hanoissa on sentään enää yksi vipu eikä kuuma ja kylmä erikseen, mutta ainakaan tässä taloyhtiössä et saa kumpaakaan laskematta ensin kauan vettä. Kylmä on usein haaleaa, kuuma taas polttavaa miltei kiehuvaa. Kaupoissa rahastetaan puhdistetulla ja pullotetulla hanavedellä, vaikka samalla hinnalla saa lähdevettäkin.

Viimeinen käyttöpäivä

Amerikassa huomaa hieman erilaiset viimeinen käyttöpäivä -merkinnät. Tuotteissa on sell or use by… eli myytävä tai käytettävä viimeistään johonkin mennessä. Toki tämä on suositus, mutta oman kokemukseni mukaan päivämäärät ovat varsin erilaiset verrattuna Suomeen. Maidossa on vähintään kaksi viikkoa aikaa. Suomessa maidoissa oli yleensä ostohetkellä viikon verran aikaa käyttää tuote. Ja kyllä se päivämäärän jälkeen usein hapantuikin. Johtuukohan se tuosta pakkausmateriaalista, säilyykö muovitonkassa muka paremmin? Ainakaan pakkauksen tuoteselostuksen mukaan maitoon ei ole lisätty mitään erikoisia säilöntäaineita, jotka pitäisivät sen säilyvyyden huipussaan. Jogurttien viimeinen käyttöpäivä on kuukauden päässä. Samanlaiset kannet ja tuoteselosteet ovat kyllä kuin suomalaisissakin tuotteissa. Ehkä tuotteet ovat Amerikassa kaupoissa nopeammin kuin Suomessa? Joka tapauksessa oppimisen ja totuttelun paikka on tämäkin asia.

Vuokrataso

Vuokrat ovat korkeita. Kolmion vuokra oli 2009 NJ:ssä 1315 USD / kk ja nousi vuoden päästä 1435 USD / kk. MD:ssa vuokra oli 1515 USD / kk 2011. Hurjaa, miten korkeaa hintaa eri vuokrafirmat pitävät. Asumistaso tai asuinympäristö ei kuitenkaan kohtaa hinnan kanssa. Eri vuokra-asuntoyhteisöjä kierrellessäni totesin, että kannattaa todellakin kiertää ennen kuin tyytyy ensimmäiseen. Miltei slummimaisia asuntoja vuokrataan samaan hintaan kuin siistejä hyvällä ja arvostetulla alueella olevia asuntoja. Asuntoyhteisön alueella olevista palveluista pitää maksaa pakollinen palvelumaksu (amenity fee), vaikket käyttäisi palveluja lainkaan. Summa on huima siihen nähden, että uima-allas on avoinna vain toukokuun lopusta syyskuun alkuun, kuntosalia ei aina tule niin ahkerasti käytettyä, että saisi laskettua siitä järkevän kuukausimaksun.

NJ:n asuntoyhtiössä palvelumaksu oli 500 USD / vuosi, MD:ssä 200 USD / vuosi. Vuokraan ei sisälly vesi, kaasu/lämmitys/sähkö eikä jätekuljetus, ne maksetaan erikseen. MD:n asuntoyhtiössä vuokraan sisältyi vesi ja jätehuolto. Vesiasiat hoidetaan paikallisen vesiyhtiön ja sähköasiat paikallisen kaasuyhtiön kanssa. Kun muuttaa asuntoon, on tehtävä sopimus yhtiöiden kanssa ja kytkettävä palvelu päälle ja päinvastoin pois muuttaessa ne on muistettava katkaista. Jokainen asuntoyhtiö tarjoaa yhteystiedot ja mainitsee mikä sisältyy ja mikä ei.

Ylläpito ja korjausmiehet

NJ:ssä uunin ja keittiön lampun vaihdossa, ilmastointipaneelin vaihdossa ja kahden naulan naulaamisessa voi mennä 3 tuntia, todellakin. Ensin tarkistetaan päällisin puolin mitkä viat oli, sitten lähdetään hakemaan välineitä puoleksi-yhdeksi tunniksi, tullaan takaisin ja taas puuttuu joku väline ja viivytään saman verran. Tehokasta? Eivät ole varmaankaan kuulleet työkalulaatikosta? Ihan niitä olisi tuolla Walmartissa tarjolla. Asukkaiden asuntoihin tungetaan sisään ilmoittamatta ja jätetään ovet auki pois lähtiessä.

Jos 24h päivystävälle korjausmiehelle sattuu ilmoittamaan hyvää hyvyyttään viallisesta sadettajasta, joka on suihkuttanut monta tuntia ja kastelee kävelytiet ja tenniskentän, saa korjausmiehestä maanvaivan: hän kysyy puhelinnumeron ja soittelee useaan otteeseen takaisin, kyselee ”missä vika olikaan, missä se olikaan tarkemmin, se on sadettaja, siinä on ajastin joka on rikki, en nyt saakaan sitä korjattua kun en tiedä mistä ajastin toimii” ja seli seli. Ja meikäläisten vastauksena on jo kolmanteen puheluun kiivastuneena ikään kuin tavaten selkeästi: ei se meitä kiinnosta, meille se ei ole ongelma, ajattelimme vain kertoa jos sattuisitte haluamaan tietää! Mutta ei heitä kiinnosta. Vesi suihkutti yönkin yli turhaan yli 12 tuntia. Voi olla että kauemminkin. No ei se ole meiltä pois, ajattelimme jos taloyhtiötä olisi sattunut kiinnostamaan vesigallonien hukkakäyttö.

Ylläpidon ja korjausmiesten toiminnasta saa hyvän esimerkin avuttomuudesta. Huonosti palkatuissa töissä työntekijällä ei ole lainkaan maalaisjärkeä, omaa ajattelukykyä, ongelmanratkaisukykyä saati sitten aloitteellisuutta tai tehokkuutta. Asiaan kuin asiaan tarvitaan johtaja (manager). Siten asiakkaatkin pyytävät aina managerin paikalle. Suomalaisesta kaikensietävästä anteeksipyytelevästä asiakkaasta se voi tuntua naurettavalta, mutta tosiasia on, että muutoin ei asiaa voi kuntoon saada. Työläiset tekevät vain oman juttunsa eivätkä sen enempää.

Välinpitämättömyydestä kertoo myös se, että esim. kylpyhuoneemme seinästä alakerran asuntoon valunut vesi korjattiin vain laittamalla pakkelia päälle. Kun kyselin home- ja kosteusongelmista, setä sanoi, ettei se ole teidän ongelma ja että alakerrassa kyllä kuivatellaan. Minun maalaisjärkeni mukaan vettä on myös meidän seinämme ja lattiamme välissä, jos se täältä kerran on lähtöisin. Myös ulkoseiniä korjattiin keväällä, kun seinien väliin oli päässyt sadevettä. Seinälaatat poistettiin ja sisällä ollut paperi (siltä se näytti!) vaihdettiin ja vanhat seinälaatat laitettiin takaisin.

Ilmainen 24/7 ylläpito ja korjauspäivystys ovat muutoin toki luksusta. NJ:n asuntoyhtiössä oli päivän korjauslupaus ellei ole kyse akuutimmasta korjaustarpeesta. Meille setä tuli aina samana päivänä.
perustettu 10.7.2010
© Copyright Aatoksia Amerikasta amerikassa.com
*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker